Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De hoogtepunten van Microsoft Ignite

ETTU collega Andries vertelt

Yes, eindelijk een moment gevonden om met onze technische visionair Andries te praten over Microsoft Ignite! Samen met drie collega’s reisde Andries af naar Atlanta om daar alles te horen over de ontwikkelingen van Microsoft. In deze en de volgende column vraag ik naar hun ervaringen en visie. Lees hier alles over het verhaal van Andries!

Zoals je misschien wel weet is Microsoft Ignite hét wereldwijde evenement waar alles draait om nieuwe Microsoftontwikkelingen. Jaarlijks komen hier ruim 20.000 mensen bij elkaar.

Andries: “We kwamen op zondag aan en je merkte meteen al hoe groot het opgezet is. Op het vliegveld waren meerdere boots waar je je toegangspas kon ophalen met rijen van een uur! Het is allemaal zo immens groot. Op het vliegveld hebben we onze huurauto opgehaald waarna we naar het hotel gegaan zijn. Hier moesten we alle indrukken even laten bezinken! Na een goede nachtrust waren we klaar voor dag 1 van Microsoft Ignite!”

Ik ben heel benieuwd wat voor Andries de hoogtepunten waren van Microsoft Ignite en hoe hij de toekomst van SharePoint voor zich ziet. Daarom stelde ik hem een aantal vragen over MS Ignite. Lees snel verder!

Wat is jou het meest bijgebleven van Microsoft Ignite?

“Moeilijke vraag! Per dag is dat eigenlijk verschillend, er is zo veel verteld en ook zo veel waar ik enthousiast over ben. Wat ik erg indrukwekkend vond is het verhaal op de eerste dag over kunstmatige intelligentie. Niet alleen omdat het voor ons zaken makkelijker gaat maken, maar ook omdat het laat zien hoe snel de wereld aan het veranderen is. Tijdens deze sessie liet Microsoft bijvoorbeeld zien hoe we met Machine Learning van Azure de volledige Engelstalige Wikipedia collectie in een fractie van een seconde kunnen vertalen naar het Russisch. Vroeger had je enorm veel hardware nodig en nu heb je deze rekenkracht gewoon tot je beschikking! Daarnaast was er (natuurlijk) ook weer een gave demo van de HoloLens.”

Wat is de tofste ontwikkeling die je gezien hebt tijdens Microsoft Ignite?

“Weer zo’n lastige vraag! Het is eigenlijk nek-aan-nek, een top 3 dan.”

1. De Modern Experience

“Het concept van de moderne bibliotheken en lijsten wordt verder doorgevoerd. Alles in SharePoint sites wordt simpeler en schaalt standaard mee op je mobiel. Gebruikersvriendelijkheid was altijd een moeilijk punt van SharePoint en dat gaat nu veranderen; SharePoint wordt voor het eerst écht eenvoudig in gebruik. Het wordt dus makkelijker om een pagina te maken en vullen, denk bijvoorbeeld aan de blog functionaliteit in Delve (dit was een eerste stap in die richting). Dit concept wordt steeds verder doorgevoerd. Daarnaast krijgt SharePoint in de toekomst een galerij met sitesjablonen. Je kan hier als bedrijf een filter overheen leggen, sjablonen aanpassen en opslaan voor hergebruik. User Experience all the way!”

2. PowerApps en Flow

“Daarnaast zijn PowerApps en Flow echt een goede toevoeging voor de Moderne Werkplek. Met PowerApps kun je nu business apps voor je mobiel maken, maar later wordt het ook mogelijk om deze formulieren weer te geven in je browser. De toekomst van Business Apps zit écht in PowerApps en Flow! Waarom? Het is makkelijk in elkaar te zetten, straks Enterprise ready (denk aan beheersing en distributie) en omdat je de kracht van Azure erin kwijt kan.”

3. SharePoint Framework

“Met het SharePoint Framework kunnen ontwikkelaars supersnel gebruikersvriendelijke en snelle SharePoint oplossingen maken. Het maakt namelijk gebruik van standaarden die Microsoft zelf ook gebruikt! Met het SharePoint Framework heeft Microsoft al een basis gemaakt die je helpt met de opstart bij het bouwen van een oplossing. Je hoeft niet alle kleine dingetjes zelf te bedenken en te ontwikkelen, dit haal je namelijk gewoon uit de toolset. Hierdoor kan de Developer zich beter richten op het businessvraagstuk, de kleine zaken zijn immers al geregeld. Naast dat het veel tijd scheelt is het ook super krachtig en toekomst vast, Microsoft gebruikt het namelijk zelf ook. De kans dat de code blijft staan na een update is dus heel groot!”

Welke ontwikkeling gaat het bedrijfsleven volgens jou het meest beïnvloeden?

“De snelheid van veranderingen en de wendbaarheid. Het is niet een concrete ontwikkeling zoals PowerApps. Waar het echt om gaat is business en IT-alignement en wendbaarheid. Bedrijven krijgen veel op zich af, er zijn veel veranderingen gaande en technologie speelt hier een belangrijke rol in. Bedrijven moeten een keuze maken zodat ze in een soort modus komen waarin ze efficiënt kunnen omgaan met de continue veranderingen. Aan de IT kant betekent dit keuzes maken, over processen en bijvoorbeeld zelf ontwikkelen v.s. standaard. De Microsoft stack biedt tenslotte een rijk palet aan mogelijkheden. 

Vanuit de business is het belangrijk dat de businessvraag beter gematched wordt met wat IT kan bieden. Agile methoden helpen om deze samenwerking naar een hoger niveau te brengen. Als business en IT niet samenkomen kan je niet met deze snelheid mee. Dit betekent, dat een organisatie zich pas kan onderscheiden als ze wendbaar is en op de juiste manier technologie kan inzetten. De Cloud zorgt hierbij voor de flexibiliteit en technische mogelijkheden. Op die manier kan concurrentievoordeel behaald worden en behouden blijven. Dit betekent daarmee ook dat medewerkers in staat moeten zijn om veel kleine veranderingen te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan hoe dit bij mobiele applicaties gaat. Er komen steeds kleine updates met nieuwe functionaliteit. Het zijn elke keer kleine veranderingen per keer, dit houdt de applicaties up to date. Voor jouw organisatie betekent dit dat kleine veranderingen de organisatie wendbaar houden waardoor je concurrentievoordeel kan behalen.”

“Bedrijven moeten een keuze maken zodat ze in een soort modus komen waarin ze efficiënt kunnen omgaan met de continue veranderingen.”

Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor de Moderne Werkplek?

“Dit is een lastige. Microsoft biedt eigenlijk alle mogelijkheden om de Moderne Werkplek in de Cloud te creëren, maar het optimaliseren van processen voor doorontwikkeling, begrip van de business en het omgaan met veranderingen komen meer op de voorgrond. Het kunnen blijven aansluiten van de juiste technologie op de steeds veranderende vraag!”

Achter welke ontwikkeling van Microsoft sta je niet?

“Zo, is het erg als ik hier geen antwoord op weet? Hun visie is heel sterk en ze maken het waar! Microsoft is als bedrijf heel erg veranderd, dat zie je terug in de maandelijkse releases in Azure en Office 365. Ze omarmen open standaarden, andere platforms en meten alles om te leren wat klanten nodig hebben. Op basis van die data wordt verder ontwikkeld dus ze maken het alleen maar beter voor de gebruiker! Dit was bij het traditionele Microsoft veel minder. Microsoft bepaalde en iedereen moest maar volgen. Ik had twee jaar geleden daarom een beter antwoord kunnen geven op deze vraag. Nu vind ik dit heel erg lastig, want Microsoft is gewoon heel erg goed bezig!”