Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De groei van capacitive touch

De laatste jaren zien we een grote stijging in het gebruik van capacitive touch technologie. Dit komt vooral door de grote populariteit van tablets en smartphones. Een lichte aanraking of een ‘swipe’ wordt direct vertaald in een actie. Deze technologie zien we nu ook in vele andere sectoren terugkomen. We zetten in deze blog 4 branches op een rijtje die dankbaar gebruik maken van capacitive touch.

Capacitive touch & industrie

Er zijn verschillende eigenschappen van capacitieve touch waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor toepassingen in de de industriële sector. Denk aan een snelle reactietijd, intuïtieve multi-touch bediening (met bijvoorbeeld inzoomen en swipen) en dat er direct acties worden uitgevoerd op basis van lichte aanrakingen. Dit kan bijvoorbeeld een touchscreen zijn op een vaste machine voor het monitoren van de productie van voedsel, maar ook een draagbaar apparaat voor de controle van productieprocessen. Capacitive touch is een zeer duurzame technologie, waarmee bedrijven jarenlang vooruit kunnen.

Capacitive touch & huishoudelijke apparatuur

Ook wanneer je rondkijkt in huis zie je veel toepassingen van capacitive touch voorbijkomen.

Denk bijvoorbeeld aan de touch functionaliteiten op moderne ovens en magnetrons, lichtschakelaars, koffieautomaten, kookplaten en nog veel meer. Vooral het intuïtieve gebruik en de vele designmogelijkheden (vorm, backlighting, kleur) maakt deze technologie een zeer populaire keuze voor huishoudelijke apparatuur.

Capacitive touch & medical

Capacitive touch is ook een goede match voor apparaten in de medische markt. Zo zijn capacitive switches eenvoudig schoon te maken door het gladde en vlakke oppervlak, wat een belangrijke voorwaarde is voor een medische werkomgeving. Daarnaast kun je als gebruiker ook dunne operatiehandschoenen blijven dragen, de touch functionaliteit blijft hierbij optimaal functioneren. Een voorbeeld van een capacitive touch toepassing in de medische wereld is de meetapparatuur naast een ziekenhuisbed, om bijvoorbeeld bloeddruk en hartslag te meten. 

Capacitive touch & automotive

Ook de automotive industrie haakt al te graag aan bij de groeiende populariteit van capacitive touch voor user interfaces. Zo zien we een centrale rol voor touch screens in het dashboard van een auto, en vervangen touch buttons massaal mechanische buttons. Ook zien we steeds meer touchpads in plaats van de traditionele draaiknoppen, voor bijvoorbeeld het regelen van temperatuur en geluid. Daarnaast kan je ook denken aan toepassingen zoals sensoren voor deuren en ramen, entertainment touchscreens achterin de auto en buttons op het stuur.

Kortom, capacitive touch kent veel verschillende toepassingen in veel verschillende branches. Of het nu gaat om de user interface van een medisch apparaat in een ziekenhuis, of om een koffiemachine bij iemand in huis: het is allemaal mogelijk met deze slimme technologie.