Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De druk op de zorg verlichten met chatbots

Chatbots zijn tegenwoordig ontzettend populair in de online wereld. Steeds vaker zie je op websites een pop-up verschijnen met de vraag of je misschien hulp nodig hebt. Op basis van geautomatiseerde regels en kunstmatige intelligentie kan deze digitale gesprekspartner jouw klanten te woord staan, zonder dat daar een ‘echte’ medewerker aan te pas komt. Bovendien kunnen het ontwerp en taalgebruik van chatbots volledig worden gepersonaliseerd, zodat ze goed aansluiten bij de identiteit van jouw organisatie. Zo kun je op een persoonlijke manier met oneindig veel klanten communiceren.

Ook in de zorg kan deze vorm van automatisering efficiëntievoordelen opleveren. De chatbot kan een digitale collega zijn die zorgverleners op verschillende manieren ondersteunt, en speelt daarmee in op het personeelstekort in de zorg. Door eenvoudige vragen of routinetaken voor zijn rekening te nemen, houden zorgverleners meer tijd over voor belangrijk contact met patiënten.

Een online informatiebron voor patiënten

Als de chatbot toegang heeft tot een uitgebreide database van correcte en actuele informatie, kan deze een waardevolle bron van informatie vormen voor patiënten. De chatbot kan bijvoorbeeld worden ingezet als symptomenchecker. Mensen die onzeker zijn over hun klachten, kunnen deze beschrijven en aanvullende vragen beantwoorden. Aan de hand van de reacties en informatie die ze ontvangen, kunnen ze makkelijker bepalen of ze naar de huisarts moeten. Deze toepassing kan de druk op huisartsen verlichten.

Een chatbot kan ook ondersteunen bij de nazorg, door vragen te beantwoorden als ‘Hoelang duurt het voordat ik hersteld ben van deze operatie?’ en ‘Wat zijn de bijwerkingen van dit medicijn?’. Dit zijn vragen die nu vaak direct aan de zorgverlener worden gesteld. Als patiënten deze antwoorden al uit een andere, betrouwbare bron kunnen verkrijgen, kan de zorgverlener zich richten op de minder eenvoudige vraagstukken.

Efficiënte uitvoering van routinetaken

De chatbot kan worden geprogrammeerd om bepaalde eenvoudige routinetaken te automatiseren, bijvoorbeeld het maken van afspraken. Dat vermindert de werklast voor de zorgverlener en is tegelijkertijd ook prettig voor patiënten. De chatbot is altijd bereikbaar: je kunt ook buiten kantooruren contact zoeken en hoeft niet eindeloos in de wacht te staan tot een medewerker je telefonisch kan helpen. Bovendien is dit digitale contact doorgaans sneller en duidelijker dan bijvoorbeeld een uitgebreid telefoonmenu dat je moet doorlopen om bij de juiste afdeling of specialist uit te komen.

De chatbot kan ook uitkomst bieden bij taalbarrières. Voor mensen die de Nederlandse taal niet of minder goed beheersen, kan het moeilijk zijn om telefonisch contact op te nemen, hun symptomen te beschrijven en een afspraak te maken. Chatbots bieden dan een toegankelijkere vorm van contact en zijn bovendien eenvoudig in meerdere talen aan te bieden. Je kunt een gespecialiseerd medisch vertaalbureau inschakelen om de nauwkeurigheid van belangrijke zorggerelateerde informatie en interacties in andere talen te garanderen. Op die manier kun je iedereen gemakkelijk en snel toegang tot de juiste zorg bieden.

Een digitaal maatje voor een gezonde levensstijl

Een chatbot kan mensen ook helpen bij het verbeteren van hun levensstijl. Het is geen geheim dat gezond eten en voldoende lichaamsbeweging belangrijk zijn, maar voor veel mensen is het lastig om dat vol te houden. De huidige maatregelen maken dat nog moeilijker, doordat sportscholen gesloten zijn en begeleiding in groepsverband niet kan doorgaan. Een chatbot kan de rol van digitale coach op zich nemen. Je kunt hem bijvoorbeeld programmeren om op vaste momenten vragen te stellen of tips te geven. Zo krijgen gebruikers de aanmoediging die ze nodig hebben om aan hun gezondheid te blijven werken.