Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De droom van iedere systeembeheerder: alles centraal regelen

Er was eens, niet zo heel erg lang geleden, in een land heel dichtbij een IT-afdeling met oververmoeide medewerkers. Waarom ze zo moe waren? Ze liepen zich de hele dag de benen vanonder het lijf om overal in het bedrijf printers te resetten, software-updates te installeren, telefoons in te stellen en vastgelopen pc’s te rebooten. Na een drukke dag heen en weer rennen dagdroomden ze over één centraal platform waarmee ze ALLE apparaten in het bedrijf beheren.

Eind vorige eeuw was het nog relatief eenvoudig. Iedereen werkte met dezelfde desktop op kantoor. Sommigen hadden een laptop, en dat was al heel wat! Was je IT-medewerker in een klein bedrijf, dan hoefde je niet eens de hele dag heen en weer te rennen om overal computerproblemen te fixen.

Stijgende complexiteit van IT-beheer

Maar in de jaren 2000 ging het opeens snel. Apple introduceerde de iPhone en Android-toestellen volgden snel. Managers, accountmanagers en servicemedewerkers kregen al snel een smartphone van de zaak. De IT-afdeling had de handen vol met het configureren van nieuwe smartphones, inrichten van gebruikersprofielen en het beveiligen van al die nieuwe, mobiele apparaten. “Was er maar een manier om deze mobiele toestellen vanuit één platform te beheren”, zuchtte de IT-manager.

MDM to the rescue!

De noodkreten van de IT-manager werden gehoord, softwareleveranciers snelden te hulp met MDM (Mobile Device Management) tools. Deze software gaf de IT-afdeling de tools om alle mobiele apparaten, ongeacht het besturingssysteem, op afstand te beheren, in te richten en te beveiligen. iPhone gestolen? Geen probleem, vanaf kantoor blokkeren we de toegang en wissen we alle data! Een nieuwe Android-update beschikbaar? Met een paar klikken rol je de update uit op alle Android-devices. Later volgden ook EMM (Enterprise Mobility Management) tools, een doorontwikkeling van MDM. EMM doet alles wat MDM doet én het geeft je meer grip op alle gedeelde data op het bedrijfsnetwerk. Het zorgt ook voor extra beveiliging door de introductie van multifactor authenticatie. En keerde de rust weer op de IT-afdeling? Niet helemaal…

Thuiswerken maakt beheer lastiger

De laptop, ooit een heel duur ding, was inmiddels gemeengoed geworden. Steeds meer collega’s kregen een laptop van de zaak – al dan niet zelf gekozen – en werkten af en toe vanuit huis. Dit zorgde voor stress op de IT-afdeling. Sommige buitendienst medewerkers met een laptop zag je amper op kantoor, hoe rol je dan die allernieuwste update uit? En leuk dat collega’s allemaal zelf een laptop mogen uitkiezen, maar wie zorgt ervoor dat alle devices wel dezelfde juiste instellingen hebben? De MDM en EMM tools kunnen je hierbij niet helpen, die werken alleen voor mobiele devices, niet voor desktops en laptops.

Tijd voor de volgende stap: UEM

Gelukkig dient de allernieuwste ontwikkeling voor device management zich aan, Unified Endpoint Manager (UEM). Eindelijk is het er, het platform waar IT-managers en IT-beheerders al zo lang van droomden: one platform to rule them all! UEM tools zorgen ervoor dat je alle apparaten en endpoints centraal beheert, controleert en beveiligt. Dus zowel laptops met Windows en MacOS, alle smartphones maar ook je draadloze printers, handscanners in het magazijn en IoT-sensoren in de productiehal. Met een Unified Endpoint Manager kan je onder andere:

  • Alles wat in en rond jouw netwerk gebeurt detecteren
  • Alle apparaten, van laptop tot server, configureren
  • De uitrol van nieuwe software en patches automatiseren
  • Inlogprocedures veiliger én gebruiksvriendelijker maken
  • Toegang tot data vanaf elk device reguleren

De belangrijkste trend na cloudsoftware

Volgens velen is Unified Endpoint Management de belangrijkste ontwikkeling voor IT-beheerders en IT-managers na de introductie van de cloud. Door de versnelde adoptie van volledig digitaal werken is nood aan een oplossing die zorgt dat alle data veilig zijn en alleen goed beveiligde en juist geconfigureerde toestellen toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. En de IT-manager en systeembeheerders? Die zijn blij dat ze niet langer dagen na elkaar laptops moeten updaten en blij dat ze nu weer tijd overhebben voor hun andere werkzaamheden. En ze leefden allen nog lang en gelukkig…