Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De drempels om over te stappen naar de cloud worden lager

De meeste bedrijfsapplicaties waren vroeger maatwerk. ‘Alleen willen bedrijven niet meer om de zoveel jaar hun portomonnee trekken voor weer een forse investering in software’; vertelt Piet Vink, Directeur bij ETTU. De dure IT-projecten worden vervangen door applicaties die in de cloud draaien. ETTU vangt maatwerkwensen op door applicaties te ontwikkelen voor de private cloud.

De adoptie van cloud is onomkeerbaar. Uit een onderzoek van Microsoft onder ruim tweeduizend executives van middelgrote tot grote bedrijven blijkt dat bijna vijftig procent een hybride cloud heeft draaien voor operationele processen. Een meerderheid maakt gebruik van de private cloud, die zowel op interne als externe servers draaien. Rond de veertig procent combineert de private cloud met een publieke cloud.

Aan de slag met Office 365
“Oplossingen uit de cloud gebruiken klinkt makkelijker dan het is. Veel bedrijven zullen in eerste instantie naar een hybride oplossing toewerken”, vertelt Piet Vink, directeur van ETTU, specialist in Microsoft SharePoint. “De meeste bedrijven zijn eerst aan de slag gegaan met Outlook en Skype binnen Office 365. Nu komt SharePoint Online op. Vooral een intranet gebaseerd op SharePoint Online is voor bedrijven een eenvoudige stap.” Er heerst nog wel wat angst onder bedrijven, vertelt Vink, maar de transitie naar de cloud komt voor veel bedrijven steeds dichterbij. Enerzijds is er weinig nieuws over hackers en een onveilige cloud. “Managers hebben weinig om hun angst mee to voeden”, aldus Vink. Anderzijds wordt het steeds normaler om bestanden in de cloud to plaatsen. “De drempels worden lager, alleen al omdat de prijs omlaag gaat”.

Iteratief overstappen
“Organisaties die overstappen naar de cloud zullen in eerste instantie terughoudend zijn, omdat een gefaseerde overstap tijd kost. Ze kunnen niet voor hun eigen omgeving betalen én voor de cloud. Daar staat tegenover dat organisaties vaak niet in een keer over kunnen, omdat ze eerst moeten bepalen welke content en functionaliteiten ze mee willen nemen. Gelukkig is de prijs van de publieke cloud in de afgelopen maanden gedaald, waardoor de overstap eenvoudiger wordt, vertelt Vink. Toch helpt een iteratief proces, waarbij eerst bijvoorbeeld een intranet wordt overgezet naar de cloud, de klant om over te stappen. De overkoepelende strategie bepaalt of de rest van de documenten uit SharePoint ook over gaat naar de publieke cloud, vertelt Vink: “Het overzetten of migreren van bijvoorbeeld een enterprise content management omgeving zal langer duren en misschien duurder uitvallen, dan wanneer het op de private cloud blijft staan.”

Grote problemen met maatwerk
Omdat het al jaren zo is dat per bedrijf moet worden bepaald of een applicatie de beste oplossing is, is maatwerk vrij standaard in de software-industrie. Er zijn alleen twee grote problemen met toegesneden oplossingen: software dat niet geupdatet wordt, verouderd snel en als je wel wilt updaten, moet je wederom een investering doen in een volledig nieuw softwarepakket. Het is eigenlijk niet meer van deze tijd, waarin oplossingen elke paar weken vernieuwd wordt. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan de publieke cloud: als organisatie ben je gebonden aan de regels van de software- of cloudleverancier. Maatwerk wordt ook vrijwel onmogelijk. “We besloten daarom een oplossing to ontwikkelen waarbij je zowel gebruik kan maken van SharePoint Online, waarbij je de standaard functionaliteiten gebruikt en de updates automatisch worden doorgevoerd. Plus het gemak van maatwerk. De bedrijfsspecifieke applicaties staan op een private cloud”, vertelt Vink.

Lego plus technische lego
“Je moet de publieke cloud van Microsoft vergelijken met lego”, stelt Vink voor. “SharePoint is niets anders dan bouwen met blokjes lego die al zijn aangeleverd door Microsoft. Je kunt zelf de gekochte brandweerauto in elkaar zetten, maar wij kunnen het ook voor je doen. Je betaalt een prijs per maand en wij servicen het volledig. We blijven op de hoogte van de veranderingen van Microsoft en zo kunnen we tijdig inspelen op eventuele veranderingen: ‘Als je aan de slag gaat met de bedrijfsspecifieke applicaties die ETTU ontwikkelt, dan moet je het zien alsof je je legobrandweerauto verfraaid met technisch lego. Het zijn oplossingen die als maatwerk voelen, maar door de cloudomgeving makkelijk op- of afgeschaald kunnen worden. De technologie waarop de applicaties ontwikkeld worden is Microsoft Azure en dat maakt het eenvoudig om de on-premise oplossingen te integreren met de oplossingen op de publieke cloud van Microsoft. “Het zou zelfs zo kunnen lopen dat bedrijven die eerste een klein gedeelte overzetten naar de publieke cloud later meer toevoegen en on-premise uiteindelijk uitfaseren, maar dat ligt aan de cultuur van je bedrijf”, vertelt Vink. “Duitsers zouden dat niet doen, maar Nederlanders zijn makkelijker daarin. Je ziet zelfs dat de Nederlandsche Bank aan het experimenten is met Office 365. En waarom niet: je documenten staan feitelijk niet minder veilig in de publieke cloud.”