Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De cloud: hoe haal je hier nu écht voordeel uit?

‘Op naar de cloud’ is een veelgehoord motto. Steeds meer bedrijven willen hun traditionele on-premise-datacentra vervangen. Vaak kiezen zij ervoor om hun complete ICT-omgeving om te zetten naar een moderne cloudomgeving, zoals het Microsoft Azure-platform. “Dat brengt ons héél veel voordeel!” roepen ze dan. Vervolgens zetten ze hun applicaties een-op-een om naar de cloud. Zo’n beslissing leidt vaak tot de nodige teleurstellingen, onder meer omdat de kosten in dat geval ongeveer hetzelfde blijven als bij de on-premise-oplossing. De vraag is: waar zitten nu de échte voordelen van een overstap naar de cloud?

Besparen? Wees dynamisch!

On-premise-omgevingen hebben meestal een zware overcapaciteit. Logisch, want een fysieke hardwareserver is niet dynamisch. Je kunt hem niet ‘even’ groter of kleiner maken. Natuurlijk kun je hardware bijkopen, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde. In de cloud werkt het allemaal anders. Om besparingen te realiseren moet je echter wel gebruikmaken van de mogelijkheden: stel je omgeving zó in dat deze ook daadwerkelijk dynamisch is. Oftewel, zorg dat je snel en eenvoudig kunt op- en afschalen.

Saas-diensten: minder zorgen én kosten

Maak je de overstap naar een Microsoft Cloudomgeving, dan is het ook slim om traditionele applicaties – waaronder Exchange en SharePoint – te verplaatsen naar een SaaS-dienst, zoals Office 365. Hét voordeel van de cloud is namelijk dat je veel onderliggende infrastructuursystemen als dienst kunt afnemen. Zo kan Microsoft het onderhoud van je SQL-server van je overnemen, wat je organisatie aanzienlijk ontzorgt – én je bent hiermee een stuk goedkoper uit!

Beheer en beveiliging: een vak apart

Aangezien Microsoft het basisbeheer van de hele omgeving verzorgt, heb jij veel meer rust. Daarnaast hoef je je ook niet bezig te houden met de beveiliging van de omgeving. Dit enorm belangrijke aspect is namelijk uitstekend geregeld. Sterker nog, je kunt er bijna altijd van uitgaan dat de beveiliging van de Microsoft Cloudomgeving vele malen beter is dan de basisbeveiliging die jij je zou kunnen veroorloven. Want hoe fantastisch je eigen firewall ook is, beveiliging is een veelomvattend concept dat voor de meeste organisaties toch té complex (en prijzig) blijkt. Laat dit dus gerust over aan een cloudleverancier als Microsoft, die de middelen heeft om erin te investeren!

Wortell

Wij maken organisaties klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Zodat zij gemakkelijker hun werk kunnen doen. Overal, altijd en op elk apparaat.

Lees verder

 

Bezoek de website