Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De blockchain hypotheek

Bitcoin-technologie transformeert financiële wereld

Een nieuwe ontwikkeling kan de hypotheekmarkt op z’n kop zetten. We hebben het dan over de blockchain. Dit is het systeem dat ook de bitcoin mogelijk maakte en daarmee voor opschudding in de financiële wereld zorgde. Wat is er precies aan de hand?

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items. Het gaat om een gedistribueerd systeem dat door niemand kan worden vervalst of gemanipuleerd, zelfs niet door de beheerder.  Binnen dit systeem worden op basis van consensus gegevens uitgewisseld en geverifieerd tussen knooppunten. Er is dus geen derde partij nodig om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.

Hypotheek verstrekken met een blockchain

Dit maakt het systeem niet alleen geschikt voor een digitale munt als bitcoin, ook de traditionele financiële sector kan profiteren van blockchaining.

Hypotheekverstrekkers bijvoorbeeld. Er is nu nog een hele serie stappen tussen aanvraag en afsluiting van een hypotheek, waardoor veel tijd verloren gaat. Met blockchains kan het allemaal veel sneller, met tevreden klanten als gevolg.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Een klant die een lening aanvraagt, kan de hypotheekverstrekker toestemming geven om de relevante data uit de blockchain te halen. Op die manier gaan procedures zoals een BKR-check bijna automatisch. Uiteindelijk wordt de lening naar een gecentraliseerd kasboek verplaatst. De voordelen mogen duidelijk zijn: meer transparantie, snellere service en minder kansen op fraude.

In deze whitepaper wordt dieper ingegaan op deze fascinerende ontwikkeling. Laat u inspireren door de mogelijkheden van de blockchain!