Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De belangrijkste software voor het onderwijs in 2024

In 2024 speelt technologie een cruciale rol in het onderwijs, waarbij een breed scala aan softwaretools wordt gebruikt om het leren te verbeteren, de samenwerking te bevorderen en het beheer van onderwijstaken te vergemakkelijken. Hieronder bespreken we de belangrijkste software voor het onderwijs in 2024 en waarom ze zo belangrijk zijn.

Learning Management Systems (LMS)

 1. Moodle

Moodle is een open-source platform, wat betekent dat het kosteneffectief is en door scholen kan worden aangepast aan hun specifieke behoeften. De uitgebreide community-ondersteuning en flexibiliteit maken het een krachtige tool voor het beheren van cursussen en het bevorderen van interactief leren.

 1. Canvas

Canvas biedt een intuïtieve interface en naadloze integratie met verschillende educatieve tools, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is voor zowel docenten als studenten. Het ondersteunt een breed scala aan functies, van beoordeling tot communicatie, wat essentieel is voor een holistische leerervaring.

 1. Blackboard

Blackboard is bekend om zijn uitgebreide functieset, waaronder mogelijkheden voor blended learning en volledig online cursussen. Het biedt robuuste tools voor cursusbeheer, communicatie en evaluatie, wat essentieel is voor het ondersteunen van verschillende leerstijlen en behoeften.

Virtual Classroom Software

 1. Zoom

Zoom blijft een betrouwbare keuze voor synchrone online lessen, dankzij zijn gebruiksvriendelijke interface en krachtige functies zoals breakout rooms en scherm delen. Het biedt docenten de flexibiliteit om interactieve en dynamische lessen te geven, zelfs op afstand.

 1. Microsoft Teams

Microsoft Teams integreert naadloos met Microsoft 365, wat betekent dat leerlingen en docenten gemakkelijk kunnen samenwerken aan documenten, chatten en deelnemen aan videovergaderingen. Het biedt een alles-in-één oplossing voor communicatie en samenwerking, wat essentieel is voor moderne onderwijsomgevingen.

 1. Google Meet

Google Meet biedt een eenvoudige en toegankelijke manier voor videoconferenties, met de toegevoegde voordelen van integratie met andere Google Workspace for Education-tools zoals Google Classroom en Google Drive. Dit maakt het een waardevolle tool voor zowel online lessen als vergaderingen.

Collaboration Tools

 1. Google Classroom

Google Classroom centraliseert het beheer van klaslokalen, waardoor docenten gemakkelijk opdrachten kunnen indienen, feedback kunnen geven en communiceren met leerlingen. Het helpt bij het organiseren van lesmateriaal en bevordert een gestructureerde leeromgeving.

 1. Microsoft OneNote

OneNote biedt een digitale notitieboekomgeving die samenwerking en organisatie bevordert. Leerlingen kunnen notities maken, delen en samenwerken aan projecten, wat essentieel is voor het bevorderen van interactief en betrokken leren.

Student Response Systems

 1. Kahoot!

Kahoot! maakt leren leuk en interactief door middel van quizzen en games. Het bevordert actieve deelname en competitie, wat kan helpen om de betrokkenheid en motivatie van leerlingen te verhogen.

 1. Poll Everywhere

Poll Everywhere biedt real-time feedbackmogelijkheden, waardoor docenten snel inzicht krijgen in de voortgang en begrip van leerlingen. Dit helpt bij het aanpassen van instructies en het bevorderen van gepersonaliseerd leren.

Educational Content Creation Tools

 1. Adobe Spark

Adobe Spark stelt leerlingen en docenten in staat om visueel aantrekkelijke presentaties, video’s en webpagina’s te creëren. Dit bevordert creatief leren en helpt bij het ontwikkelen van digitale geletterdheid.

 1. Canva

Canva biedt een eenvoudig te gebruiken platform voor grafisch ontwerp, wat ideaal is voor het maken van educatieve materialen zoals posters, infographics en presentaties. Het ondersteunt visueel leren en helpt leerlingen om complexe informatie op een begrijpelijke manier te presenteren.

Assessment Tools

 1. Quizlet

Quizlet helpt bij het maken van flashcards en studiequizzen, wat een effectieve manier is voor leerlingen om te leren en te herhalen. Het biedt verschillende leermethoden die aansluiten bij diverse leerstijlen.

 1. Socrative

Socrative biedt docenten de mogelijkheid om formatieve evaluaties in real-time uit te voeren, waardoor zij direct feedback kunnen geven en instructies kunnen aanpassen. Dit bevordert een responsieve en gepersonaliseerde leeromgeving.

Student Information Systems (SIS)

 1. PowerSchool

PowerSchool beheert alle informatie over leerlingen, van aanwezigheid en cijfers tot rapporten en communicatie met ouders. Het centraliseert administratieve taken en verbetert de efficiëntie van schoolbeheer.

 1. Infinite Campus

Infinite Campus biedt een geïntegreerde benadering voor het beheren van leerlinggegevens, communicatie en academische prestaties. Het ondersteunt uitgebreide rapportagemogelijkheden en helpt scholen bij het verbeteren van hun administratieve processen.

E-Learning Authoring Tools

 1. Articulate 360

Articulate 360 biedt een suite van tools voor het maken van interactieve e-learning content. Het is ideaal voor het ontwikkelen van boeiende online cursussen die voldoen aan de diverse leerbehoeften van leerlingen.

 1. Adobe Captivate

Adobe Captivate is een krachtige tool voor het ontwikkelen van interactieve e-learning modules en simulaties. Het ondersteunt responsief ontwerp en kan worden gebruikt voor zowel formele training als educatieve doeleinden.

STEM Tools

 1. Scratch

Scratch bevordert creatief denken en probleemoplossende vaardigheden door leerlingen de mogelijkheid te geven om interactieve verhalen, games en animaties te creëren. Het is een geweldige introductie tot programmeren voor jonge leerlingen.

 1. GeoGebra

GeoGebra biedt krachtige tools voor wiskundige visualisatie en helpt leerlingen bij het begrijpen van complexe wiskundige concepten. Het ondersteunt interactief en visueel leren in vakken zoals algebra, meetkunde en calculus.

Conclusie

In 2024 blijven deze softwaretools een cruciale rol spelen in het onderwijs, door het leren te verrijken, samenwerking te bevorderen en administratieve processen te stroomlijnen. Door de juiste tools te kiezen en effectief te integreren in het curriculum, kunnen onderwijsinstellingen een meer dynamische en inclusieve leeromgeving creëren die is afgestemd op de behoeften van moderne leerlingen.