Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De basis van zaakgericht werken

Het belangrijkste idee achter zaakgericht werken is het loslaten van het standaard documentgericht werken. Dit betekent dat er een nieuwe manier van denken is die aangenomen moet worden: een klant of aanvraag (dus de ‘zaak’) is niet langer het onderwerp van een document, maar de documenten die gemaakt worden zijn onderdeel van de zaak. Daarnaast gebeurt dit alles digitaal in een gedeelde omgeving. Dit zorgt voor medewerkers voor een systeem waar ze samen aan een zaak kunnen werken en direct de voortgang kunnen zien. Deze ontwikkeling kan ook wel als een ontwikkeling naar een proces georiënteerd systeem beschreven worden.

Betere standaarden

Bij het zaakgericht werken wordt er uitgegaan van een hoger niveau van standaardisatie. Het is belangrijk dat alle processen en informatiestromen volgens bepaalde standaarden lopen. Bij zaakgericht werken is er voor elk type zaak een vast proces. Dit heeft als groot voordeel dat informatie tussen verschillende instanties gemakkelijk uit te wisselen is.

Een ding wordt dus heel duidelijk; de zaak staat centraal.

De voordelen van zaakgericht werken

Maar wat zijn nu de grote voordelen van zaakgericht werken? De grootste voordelen zijn de voordelen die we af kunnen leiden aan de eerder genoemde veranderingen:

> Een betere integratie van processen
> Een betere controle over het proces
> Hogere uniformiteit van documenten

Zie jij ook de voordelen van zaakgericht werken tegenover de traditionele manier van werken, en is je interesse gewekt om er meer over te lezen? Lees dan verder op de pagina Zaakgericht werken.