Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De anatomie van een data science team

Hoe bouw je een succesvol data science team?

Bedrijven die willen groeien en innoveren weten hoe belangrijk het is om meer uit hun data te halen. Big data is het codewoord voor succes en de basis voor betere en datagedreven beslissingen. Voor organisaties de vruchten kunnen plukken van een datagedreven strategie heeft men natuurlijk wel de juiste mensen nodig die ruwe data omzetten in waardevolle informatie. Deze whitepaper zet ons op weg bij het oprichten van een data science team.

Data science: wat is het precies?

Data science is in wezen een combinatie van domeinkennis, programmeervaardigheden, wiskunde en statistiek. Het gaat hier dus niet om één persoon, maar een heel team van experts met elke hun eigen specialisme. Data science wil, in tegenstelling tot traditionele analytics, geen historische analyses maken. Nee, data science kijkt naar de toekomst en zoekt met behulp van geavanceerde technologie naar verklaringen en oplossingen.

Alleskunner versus een team

Wanneer bedrijven starten met data science is het verleidelijk om op zoek te gaan naar die ene kandidaat die alle vaardigheden in huis heeft: het one man team. Deze experts bestaan wel, alleen zijn ze uiterst zeldzaam en aan deze expertise hangt ook een hoog prijskaartje. Bovendien is de kans groot dat ze met alle vergaarde kennis uiteindelijk de organisatie snel omruilen voor een nog beter betaalde baan. Het is effectiever om aan de slag te gaan met een team van experts waarin alle noodzakelijke rollen vertegenwoordig zijn.

Een typisch data science team bestaat uit volgende functies:

  • Chief data (Analytics) Office
  • Business analist
  • Data engineer
  • Data scientist
  • App developer
  • Platform engineer

In de praktijk zien we dat er vaak overlap is tussen de rollen of verdelen de leden uit het datateam deze rollen onderling.

Persoonskenmerken, ontwikkeling van het team en zoveel meer!

Ben jij benieuwd geworden naar de details over data science of ben jij wellicht op zoek naar mensen om jouw Data Team te versterken? Lees dan zeker deze praktische whitepaper Hoe bouw je een succesvol Data Science team? en ga aan de slag om jouw organisatie voor te bereiden op de volgende stap in data-analyse.