Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De 3 grootste IT-uitdagingen van de zorgorganisaties

Als er ergens behoefte is aan flexibele werkplekken, is het wel in de zorg. Maar deze branche kent nogal specifieke uitdagingen. Eelco de Vries, IT-architect bij Orange Business Services, vertelt in deze blog waar de zorg mee worstelt bij de transitie naar de cloud.

Minimale middelen, maximaal resultaat

De gezondheidszorg kent twee hoofdfuncties, genezen en verzorgen, ook wel bekend als cure en care. Het grote verschil tussen ziekenhuizen (cure) en zorginstellingen (care) is dat de zorginstellingen – meer nog dan ziekenhuizen, en zéker meer dan het bedrijfsleven – worstelen met een klein budget. Met minimale middelen moeten ze het maximale eruit halen en elk dubbeltje moet worden omgedraaid. Tegelijkertijd kent de zorg een aantal specifieke uitdagingen. Dit zijn de belangrijkste drie.

1 Geen vaste werkplek

Bij veel organisaties zijn medewerkers aan hun device gekluisterd. In de zorg werkt dat anders. Een zorgmedewerker wil zijn tijd niet moeten verdelen tussen zorg verlenen aan een cliënt en zitten achter een werkplek. Daar heb je ofwel te maken met gedeelde werkplekken waar de medewerker kort iets moet doen – even checken wat er met cliënt x aan de hand is of registreren wat er bij cliënt y is gedaan – ofwel de werkplek moet óók benaderbaar zijn vanaf een mobiel device zoals de smartphone of een tablet.

2 Een breed scala aan applicaties

Als je kijkt naar de applicaties die nodig zijn om goede zorg te verlenen, zijn die heel divers. Van een elektronisch cliëntendossier tot kwaliteitshandboeken en van medicatieverstrekking tot cliëntprotocollen. Daarbij is het natuurlijk wenselijk dat deze applicaties onderling data kunnen uitwisselen.

3 Meerdere takken van sport

Sommige zorginstellingen doen aan één tak van sport, zoals bijvoorbeeld de ouderenzorg. Bij die specifieke doelgroep hoort één specifieke set van applicaties en middelen. Dat is redelijk overzichtelijk. Maar de meeste organisaties doen aan verschillende vormen van zorgverlening, die stuk voor stuk vragen om een eigen set van applicaties en middelen om hun cliënten goed te kunnen bedienen. Dergelijke instellingen hebben meestal een overkoepelende moederorganisatie die zorgt dat de administratie wordt gedaan, dat het personeelsbestand wordt bijgehouden en de salarissen op tijd worden uitgekeerd. Hier is sprake van een complex applicatielandschap, met allerlei koppelingen en dwarsverbanden.

Aandacht waar het hoort: de cliënt

Voorheen regelden zorginstellingen zelf hun IT-infrastructuur. Vandaag de dag zijn er steeds minder zorginstellingen die zich daarmee bezig willen houden. De overstap naar een moderne werkplek in de cloud is dan een logische. Zo kun je overal van de functionaliteiten gebruikmaken, zonder aandacht te moeten besteden aan randzaken. Maar hoe maak je de juiste keuze? Een verkeerde investering heeft immers verstrekkende gevolgen: een herinvestering is onmogelijk, want het geld is simpelweg op. Daarom is het belangrijk dat er een goede klik is met de IT-partner: een partner die namens de gebruikers kan beoordelen of een bepaalde applicatie of oplossing werkelijk een goede fit is, en die je automatiseringsafdeling helpt met een vlekkeloze implementatie. Zo kan jij je weer richten op de zorg en alle aandacht geven aan je cliënt.

Nieuwsgierig?

Behoefte aan een flexibele werkplek die helemaal past bij de zorg? Wij kunnen zorgen voor een werkplek die precies aan alle moderne wensen en eisen voldoet en die volledig door ons beheerd wordt. Dat is niet alleen goedkoper dan wanneer je alles in eigen hand houdt, maar maakt ook dat meer tijd en geld overhebt voor de zorg aan cliënten. En dat is tenslotte waar het om draait. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.