Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De 10 valkuilen bij implementatie van Microsoft 365

Wat niet te doen bij de overgang naar Microsoft 365

Het is niet iedereen altijd even duidelijk wat Microsoft 365 precies omvat. Hierdoor ontbreekt bij veel organisaties vaak een goede voorbereiding bij de implementatie, met fouten en vertragingen tot gevolg. In deze whitepaper staan de tien valkuilen die organisaties het beste kunnen omzeilen om de overgang naar Microsoft 365 soepel te laten verlopen.

Verandering is vaak ongemakkelijk

Met de standaard software van Microsoft 365 kunnen medewerkers effectiever samenwerken en afstemmen met elkaar en externe partijen – mits er effectief gebruikt van wordt gemaakt. Hieronder staan vijf van de tien veel voorkomende valkuilen die een succesvolle implementatie in de weg staan:

  1. Het ontbreken van een assessment van de eigen infrastructuur leidt tot verrassingen en vertragingen. Daarom is een goed gevulde basisset aan profielinformatie uit de Active Directory essentieel voor een goede start.
  2. De organisatieapplicaties lopen vaak achter en praten niet (goed) met elkaar, wat ten koste gaat van de productiviteit.
  3. Een project dat een jaar duurt tot aan de eerste lancering is funest voor het enthousiasme en verliest momentum. Het devies is daarom: denk groot, maar begin klein!
  4. Vanwege onvoldoende kennis van het Microsoft 365 platform bij de projectgroep duurt een project tot wel drie maanden langer. Een op maat georganiseerde workshop kan de neuzen weer dezelfde kant op krijgen.
  5. De implementatie van Microsoft 365 wordt als een ICT-vervangingsproject benaderd, waardoor draagvlak en adoptie laag zijn. De oplossing is om heldere organisatiedoelen en de persoonlijke doelstellingen van de gebruikers het uitgangspunt te maken.

Aandacht

Al deze valkuilen hebben gemeen dat er onvoldoende aandacht is: aandacht voor de eigen bedrijfsdoelen, de infrastructuur en de kansen en mogelijkheden die het nieuwe platform biedt. Ook datamigratie zonder aandacht leidt tot frustratie, wanneer het slecht gesteld is met de datakwaliteit. En natuurlijk moet de aandacht niet alleen uitgaan naar de pc en browser, maar ook naar mobiel, dat tot wel 70% van de waarde van sommige elementen van Microsoft 365 kan bevatten.

Lees in de whitepaper over de andere veelgemaakte fouten waarvan een organisatie zich ver moet houden.