Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Datavernietiging: wat, waarom en hoe?

Privacy, data en veiligheid zijn vooral door de komst van de AVG het afgelopen jaar enorm in de spotlights gezet. En ook als gemeente heb je te maken met verschillende persoonsgegevens. Maar hoe voorkom je dat data in de verkeerde handen valt? En wat doe je met oude datadragers? We vertellen je in deze blog alles over het ‘wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’ rondom datavernietiging.

Wat is datavernietiging?

Laptops, USB-sticks, mobiele telefoons, harde schijven: dit zijn allemaal voorbeelden van hardware die vaak vol staan met gegevens. Maar wat doe je met een kapot of een afgeschreven apparaat? Voor jou is het weinig meer waard, maar voor iemand met kwade wil is het een waardevolle bron vol met persoonsgegevens. Met datavernietiging neem je geen enkel risico op het gebied van privacy en veiligheid: de hardware wordt namelijk in een shredder vernietigd, tot stukjes van ongeveer 9 mm.

Waarom datavernietiging?

Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van datavernietiging via een gecertificeerd bedrijf:

  • Geen risico op een datalek of een andere vorm van datamisbruik;
  • Een opgeruimde bedrijfsruimte: geen rondslingerende harde schijven of telefoons;
  • Eenvoudig proces: je bent zelf (op het verzamelen van hardware na) geen tijd kwijt aan harde schijven vernietigen of andere databronnen;
  • Je betaald per datadrager een bepaald bedrag voor de datavernietiging;
  • Je ontvangt een officieel vernietigingscertificaat;
  • Datavernietiging verloopt volgens alle Europese wetten en normen.

Hoe werkt datavernietiging?

Het datavernietigingsproces werkt erg eenvoudig. Je maakt een afspraak, waarbij je aangeeft om hoeveel datadragers het gaat. Bij de meeste bedrijven heb je de keuze uit datavernietiging op locatie bij jouw bedrijf, of dat ze datadragers meenemen voor vernietiging op een externe locatie. Vervolgens doet een shredder al het werk: alles wordt in kleine stukjes verwerkt en vervolgens afgevoerd. Je ontvangt zelf een verklaring voor de gecertificeerde datavernietiging en een lijst met serienummers van de vernietigde hardware.

Met datavernietiging neem je als gemeente geen enkel risico wanneer het gaat om persoonsgegevens!