Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Datarevolutie dwingt tot transformatie

Future Decoded: Data Driven Transformation

Dat nieuwe strategische mogelijkheden ontstaan uit de steeds grotere berg data waarover organisaties beschikken, wordt soms pijnlijk duidelijk. Big data heeft zich van hype ontwikkeld tot werkelijkheid. En omdat verrassende nieuwe diensten en businessmodellen worden geïntroduceerd in de meest onverwachte markten, is iedere organisatie genoodzaakt om na te denken over digitale transformatie. De taxi-, hotel-, muziek- en uitgeefwereld maar ook de reissector zijn een paar voorbeelden van branches die al totaal veranderd zijn. En met de opkomt van Internet of Things, 3D en Machine Learning komen er weer legio mogelijkheden voor disruptie bij. Hoe ziet je eigen organisatie en dienstverlening er straks uit?

Op 30 november organiseert Microsoft Future Decoded, met als thema ‘Data Driven Transformation’. In het programma staan de betekenis, impact en kansen van de datarevolutie binnen organisaties centraal. Met aansprekende sprekers als Kees Koolen (Booking.com), Prof. Loïc Sadoulet (INSEAD) en Sandy Monteiro (Universal Music Group). Als opwarmer volgen hier vast 3 voorbeelden hoe gebruik of toepassing van data kan leiden tot transformatie:

  • Lighting as a Service: Nieuwe technologie en Internet of Things hebben de wereld van verlichting fundamenteel veranderd. Philips leidt deze transitie als bedrijf met innovaties in denken en doen. Data zijn hierin cruciaal. Denk alleen al aan de miljoenen klanten die wereldwijd Philips HUE-lampen bedienen via een app. Maar ook kantoren als the Edge in Amsterdam waar Philips door middel van big data kosten bespaart, medewerkers prettiger werken en het milieu wordt ontzien.
  • Predictive Maintenance: In aanloop naar het event noemt Prof. Dr. Emile Aarts (Rector Magnificus, Tilburg University) in een artikel de kansrijke toepassing van Predictive Maintenance. Machines leveren continu data, die ook voortdurend kunnen worden geanalyseerd. Zodoende kan tijdig worden bepaald of een machine aan onderhoud toe is. Het onderhoud hoeft dus niet meer op gezette tijden plaats te vinden. Enerzijds vermijd je werkzaamheden die eigenlijk niet nodig zijn, anderzijds wacht je ook niet totdat een machine het heeft begeven. Dit is goedkoper, tijdiger en beter dan traditionele soorten onderhoud.
  • Zelfsturend Transport: Van de mogelijkheden van zelfsturende drones voor de logistieke sector hadden we al gehoord. Maar het kan ook een maatje groter. Zo werk Dimecc samen met Rolls-Royce aan een strategie die vrachtschepen autonoom, op afstand bestuurbaar kan laten opereren. De verwachting is dat het eerste autonoom varend vrachtschip snel realiteit wordt.

Deelnemen aan Future Decoded

Deelname aan Future Decoded is mogelijk voor beslissers rondom digitale transformatie voor grotere organisaties. Exclusief voor lezers van Managementbase kan daarvoor deze link worden gebruikt. Schrijf je in om je te laten inspireren op welke manier jouw organisatie kan innoveren en vernieuwen met de mogelijkheden die de data bieden.