Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Datagedreven werken organiseer je niet in één dag

De interesse in datagedreven werken bij overheden groeit. Op lokaal niveau zie je dat terug in de ambitie van steeds meer gemeenten om een echte Smart City te worden, waarbij overheden data slim probeert in te zetten voor het oplossen van vraagstukken rondom mobility, parkeren, stadsreiniging of overlastregulering bij grote evenementen.

Maar ook als het gaat om het stroomlijnen van interne beleids- en communicatieprocessen zien overheden in datagedreven werken een mogelijkheid om stroperige, rigide processen te doorbreken.

Het goede nieuws is dat er ook heel veel mogelijk is: werken met data biedt ongelofelijk veel kansen – maar je moet wel weten waar je mee bezig bent en waar je naartoe wilt. En ook belangrijk om te beseffen: een organisatie echt ‘data driven’ maken doe je niet in één dag.

In dit blog delen we welke zaken je goed moet organiseren om als overheid te starten met data gedreven besturen.

Het begint met de juiste vraag

Data inzetten doe je niet zomaar. Je wilt een doel bereiken en ontdekken wat data daarin voor je kan betekenen. Stel jezelf daarom de juiste vraag. Het organiseren van het antwoord daarop, vormt de basis voor data gedreven werken. Hierbij enkele voorbeelden van vragen die klanten ons hebben gesteld:

  • Hoe kunnen wij ‘smart data’ leidend maken in plaats van ‘het ambtelijke proces’ – en op een flexibele en dynamische wijze invulling geven aan de daadwerkelijke vraag van burgers en ambtenaren?
  • Is het mogelijk om onze besluitvorming meer fact based in te richten met behulp van ‘smart data’?
  • Welke processen en ontwikkelingen zijn door te berekenen op basis van slimme data analyse?

Organiseer skills en commitment

Op dit moment is er een te grote _skill gap_ tussen datascientists en medewerkers bij overheden waardoor in het proces te weinig kennis aanwezig is over de scenario’s en transformatie-cases die overheden selecteren om verder uit te werken aan de hand van data analyse.

Wat is echt strategisch interessant voor de organisatie om datagedreven aan te pakken: effectief parkeerbeleid, het voorspellen van files, goede monitoring van de jeugdzor, etc.?

Hebben wij echt de juiste data in huis die nodig is voor een zinvolle analyse en het uitbouwen van een voorspellend algoritme?

Het werkelijk goed begrijpen van wat data voor je kan betekenen en de manier waarop je data degelijk analyseert, vereist de nodige kennis. Het is echt een vak, een relatief nieuw vak.

Haal daarom iemand aan boord die de data-taal spreekt en deze zaken voor je kan vertalen. Breng de technische competenties van je IT-afdeling op peil over AI en algoritmes, maar ook over werken vanuit de cloud.

Daarnaast is voor een echte transformatie naar datagedreven besturen commitment nodig vanuit de organisatie-top. Ben jij toe aan het bouwen van een data gedreven eco-systeem om daarmee een succesvolle transformatie door te maken naar datagedreven besturen?

Data kwaliteit & beschikbaarheid

Ook is databeschikbaarheid vaak echt een probleem: welke data heb je als gemeente eigenlijk? Is de kwaliteit van de data goed genoeg? Hoe ga je om met politieke issues en data uit verschillende organisaties?

Politie of jeugdzorg hebben hun data soms in verschillende systemen staan. Hoe koppel je die goed met de systemen waarmee wordt gewerkt door beleidsmakers? Hoe ga je om met de juridische issues rondom privacy?

Verandering van mindset

De mindset van een gemeentelijke organisatie is lang niet altijd data driven, wat het lastig maakt om de mogelijkheden en valkuilen rondom datagedreven businessmodellen goed te overzien. Uit onze ervaring blijkt dat het goed werkt om klein te beginnen. Draai een pilot. Haak enthousiastelingen aan en geef ze een plek en stem in het proces.

Vandaaruit wordt de pilot een project, en de groep enthousiastelingen steeds groter. Organiseer je dit goed, dan werken aan het eind van het project alle lagen in de organisatie datagedreven.

De bonus? Een positieve shift in mindset voor jouw gemeente.

Datagedreven werken organiseer je niet in één dag

De belofte van besturen vanuit data is groot, maar er zijn dus een aantal serieuze uitdagingen waar je rekening mee moet houden, wil je als overheid toegroeien naar datagedreven werken. Nadenken over nieuwe samenwerkingsmodellen op basis van data, skills en competenties op peil brengen, de juiste medewerkers mobiliseren, het opzetten van een data lake, IoT mogelijkheden afwegen…

Datagedreven werken is serious business.

Wil jij serieus met data aan de slag? En dus data voor strategische doeleinden inzetten binnen jouw gemeente?

Data Scientist Andrei Varanovich en Overheidspecialist Dave Kiwi delen graag hun kennis over hoe je dit goed aanpakt, tijdens de webinar op 30 maart a.s. Webinar bekijken?