Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Datagedreven werken in de zorg: inspiratie uit de praktijk

Datagedreven werken in de zorg: een populair thema waar veel zorginstellingen stappen mee zetten. Met voordelen voor patiënt en zorgverlener, maar soms ook breder dan dat. Een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden uitgelicht.

Autoscriber

Zowel huisartsen als medisch specialisten in de ziekenhuizen willen er graag mee aan de slag: Autoscriber. Deze software genereert automatisch een samenvatting van een anamnese of consult. Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft gaat deze tool geïntegreerd gebruiken met het elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX. Autoscriber neemt artsen niet alleen administratief werk uit handen, het verhoogt ook de kwaliteit van data in zijn geheel. Het EPD biedt immers een zee aan data voor verbetering van de kwaliteit van zorg, maar door tijdsgebrek of prioritering vullen artsen het EPD niet altijd volledig in. Met dit soort tools is dat voortaan verleden tijd.

Monitor Verkeersslachtoffers (MOVE)

De verkeersveiligheid verbeteren door meer zicht op details van ongelukken waarbij de slachtoffers zorg nodig hebben: daarvoor zetten drie Utrechtse ziekenhuizen en de ambulancezorg zich in. In de Monitor Verkeersslachtoffers leveren zij data aan van patiënten. Denk aan gegevens van de plek van het ongeval, maar ook welke soort voertuigen betrokken waren en de manier waarop het ongeval is ontstaan.

Ook het letsel van de slachtoffers wordt geregistreerd. Uiteraard allemaal geanonimiseerd. Deze data kunnen wegbeheerders en beleidsmakers van de provincie Utrecht vervolgens gebruiken om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Emotieradar

Nog in de kinderschoenen, maar met potentie: data over gedrag gebruiken om voorspellingen te doen en de individuele kwaliteit van zorg te verbeteren. Een mooi voorbeeld is een actueel onderzoek bij zorginstelling Pluryn. In een eerste studie krijgen 20 jeugdige cliënten een draagbaar apparaat, vergelijkbaar met een horloge, waarmee Pluryn stresspatronen bij agressie, zelfverwondend gedrag en weglopen kan volgen.

Cliënten houden ook een dagboek bij over incidenten en begeleiders registreren deze gedetailleerd. Onderzoekers combineren al deze data om te bepalen hoe stress toeneemt voorafgaand aan een incident, wat leidt tot beter inzicht in de samenhang tussen verschillende gegevens.