Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Datagedreven focus zet bedrijven op voorsprong

The Analytic Enterprise

Bedrijven putten tegenwoordig informatie uit verschillende bronnen, zoals mobiele applicaties en social media. Het is hierbij niet noodzakelijk het geval dat het bedrijf met de meeste data ook het grootste concurrentievoordeel heeft. Integendeel, het bedrijf dat de data in het middelpunt van beslissingen zet, zal het meeste profiteren. 

Van dataverzamelaar naar datagedreven organisatie
Voor het behalen van een concurrentievoordeel (met de verzamelde data) is het belangrijk om de mindset aan te passen naar een datagedreven organisatie. Om te veranderen naar een datagedreven organisatie krijgt een bedrijf te maken met twee uitdagingen:

 • Het faciliteren van de vereiste technologische infrastructuur
 • De verandering van een bedrijfscultuur naar een analytische cultuur

Cultuurverandering
Zonder een datagedreven cultuur krijgen medewerkers geen prikkel om de technologieën ook echt te gebruiken. Weerstand presenteert zich vaak in de vorm van de drie ‘maren’. ‘Maar ik weet dat mijn organisatie….’, ‘maar dit is hoe we dingen doen….’, ‘maar ik herinner me toen…’ De eerste stap is dus het erkennen van de cultuurbarrière. Voor de overstap naar een datagedreven organisatie kunnen de onderstaande stappen doorlopen worden:

 1. Behandel informatie als een kans
 2. Communiceer de belangrijkste meetpunten
 3. Waardeer samenwerking tussen businessunits
 4. Creëer een omgeving die alternatieve analyse ondersteunt.

Vijf componenten voor een effectieve analyticsstrategie
Het ontwikkelen van een analytische cultuur vereist een systematische en pragmatische verschuiving naar de gewenste doelstelling. Een succesvolle strategie omvat vijf componenten:

 1. Strategische doelstellingen
 2. Huidige en gewenste competenties en mogelijkheden
 3. Aanpak voor het bereiken van strategische doelen
 4. Organisatorische initiatieven voor het bereiken van de doelen
 5. Performance-indicatoren

Download de whitepaper
Lees de whitepaper ‘The Analytic Enterprise’ waarin verder uiteengezet wordt waar organisaties mee te maken krijgen wanneer zij een analytische- en datagedreven organisatie willen worden. Daarnaast worden handvatten geboden om deze doelen te bereiken.

 

Download de whitepaper
Download