Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Data exploratie: wat is het en waar te beginnen?

Webcast: Meer inzicht door data exploratie

Data exploratie is voor veel organisaties een relatief nieuw begrip, waardoor er veel vragen naar boven komen. Bij data exploratie gaat het, zoals de term al aangeeft, om het verkennen van data. Anders dan de traditionele manier, op basis van rapportages, gaat dit op basis van nieuwe data(bronnen). Interne data worden gecombineerd met data van buiten af. Denk hierbij aan informatie over het bedrijf op Twitter met interne inzichten over de organisatie. Data exploratie is interactief, exploratief en de organisatie gaat visueel aan de slag met data.

Waarom is data exploratie momenteel ‘hot’? De afgelopen jaren zijn de technologische mogelijkheden dusdanig ontwikkeld dat de mogelijkheden met beschikbare data flink zijn toegenomen.

Data exploratie: waar te beginnen?
Voordat een organisatie kan beginnen met data exploratie is het goed om een aantal stappen te doorlopen. Probeer antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Welke data is beschikbaar?
  • Welke data is relevant voor de organisatie?
  • Wat voor data is het?
  • Wat betekend de data voor mijn organisatie?
  • Wie is verantwoordelijk voor de data?
  • Wat voor bewerkingen hebben plaatsgevonden op de data?

Na het beantwoorden van de bovenstaande vragen kan er een datacatalogus worden gemaakt. De interne- en externe bronnen vormen een netwerk van databronnen.

Één platform voor alle data
Bij de invoering van data exploratie is het goed om een systeem in gebruik te nemen waar alle data overzichtelijk is gemaakt in één platform. Het in gebruik nemen van een systeem vergt in eerste instantie wat werk, maar is op lange termijn de beste oplossing.

Download de webcast
In deze webcast gaan Jos van Dongen (Principal consultant, SAS) en Mark Bakker (Business Analytics Consultant, SAS) dieper in op data exploratie. Aan de hand van een aantal demo’s worden de mogelijkheden van data exploratie verder uitgelegd. Bekijk de webcast geheel vrijblijvend. 

 

Bekijk Webcast