Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Data + cloud + deep learning = de toekomst voorspellen

Machine learning is een van de belangrijkste en interessantste technologieën voor de zorg. Dat zei Eric Schmidt, topman van Alphabet Inc (moedermaatschappij van onder andere Google) tijdens HIMSS 2018, de wereldwijde conferentie over zorg-ICT in Las Vegas. De keynote speech van Schmidt wierp een mooi licht op de toekomst van de zorg. Een toekomst waarin bijna alle aandoeningen voorspelbaar en te voorkomen of in ieder geval uit te stellen zijn. En waarin artsen en specialisten niet de meeste tijd kwijt zijn met administratie.

De technologieën en applicaties om de zorg echt te verbeteren en veel patiëntgerichter te maken zijn er allang, zei Schmidt. “Maar laten we beginnen met stap 1: ga naar de cloud. Ren naar de cloud!” De eigen datacenters die zorgorganisaties nog gebruiken zijn destijds met de beste bedoelingen opgezet, maar hebben nu geen enkele logica meer. De cloud is veiliger, flexibeler, interoperabeler en gebruiksvriendelijker dan welk lokale datacenter dan ook, aldus de Google-topman. Geen opzienbarende uitspraak van iemand die een van de grootste cloudproviders ter wereld vertegenwoordigt. Maar hij heeft gelijk: scale changes the rules.

Get to the cloud. Run to the cloud!

“Zet niet nog een keer de stappen die wij al lang en veel beter gezet hebben”, aldus Schmidt. “Focus liever op innovatie.” Die innovatie zit vooral in het benutten van data en ICT-kracht om enerzijds ziektes en aandoeningen beter te voorspellen en te voorkomen en anderzijds taken van artsen en specialisten over te nemen. Data is wat Schmidt betreft alle data die ook maar iets zegt over de gezondheid en het gedrag van de mens. In een elektronisch patiëntendossier (EPD) zou je inzichten moeten bundelen uit historische medische gegevens, verzamelde genetische gegevens plus alle realtime data over gedrag en gewoonten die sensoren, smartphones, smart watches en andere slimme wearables verzamelen. Er is nauwelijks een grens aan de opslagcapaciteit van data en dankzij machine learning zijn er steeds waardevollere inzichten uit al die data te trekken. Zelfs zodanig dat een arts kan ingrijpen voor een ziekteverschijnsel zich voordoet.

Laat de dokter diens dokterding doen

Verder is er veel winst te behalen door de dokter vooral zijn of haar dokterding te laten doen. Nu is het zo dat er tegenover elk uur dat een arts aan een patiënt besteedt twee administratieve uren staan. We zitten nog in het stenen tijdperk wat betreft de inzet van ICT. Schmidt vertelde bijvoorbeeld dat computers perfect in staat zijn om ECG’s, scans en röntgenbeelden te beoordelen op ziektebeelden en afwijkingen. De computerdiagnoses blijken veel accurater te zijn dan die van de specialisten. ICT zal niet de plek innemen van de arts of specialist, maar wel taken kunnen overnemen en diens expertise versterken. Een soort augmented medische werkelijkheid.

Er is een revolutie in de zorg aanstaande, aldus Schmidt. ‘Data plus cloud plus powerfull networks plus deep learning’ gaan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we echt kunnen gaan voorspellen. En als je ontwikkelingen kunt voorspellen, kun je ook eerder ingrijpen, zelfs voor de voorspelling uitkomt. Schmidt: “In het beroemde toneelstuk laat Shakespeare Hamlet zeggen dat de mens zijn lot niet kan voorspellen. Maar hij vergat te melden dat machines dat wel kunnen.”