Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Cybercrime-trends die ook u bedreigen

Was datalek LinkedIn nog maar het begin?

De trends op het gebied van cybercrime zijn zorgwekkend. In Oekraïne weten hackers de stroomvoorziening van een deel van het land te laten uitvallen. In de Verenigde Staten worden e-mails van de Democratische campagne gehackt en op internet gezet. En social media als LinkedIn worstelen met enorme datalekken.

Datalekken raken de wereldpolitiek

In 2016 werden meer dan 4 miljard gegevens gelekt, meer dan het totale aantal in de 2 voorafgaande jaren. In 1 geval werden maar liefst anderhalf miljard gegevens van 1 enkel bedrijf gestolen. Het bijzondere kenmerk van de cybercrime in 2016 was de impact van cyberaanvallen op de echte wereld. Hackers geven de wereldpolitiek mede vorm.

Waren de Panama Papers slechts het begin?

In april 2016 kwamen 11,5 miljoen documenten van het juridische advieskantoor Mossack Fonseca uit Panama in de openbaarheid. Hieruit bleek hoe de internationale elite de belasting ontwijkt door slimme constructies. Hoewel het niet vaststaat dat de wet is overtreden, had de beeldvorming rond deze zogenaamde Panama Papers internationale repercussies. In 79 landen startte justitie een onderzoek en de premier van IJsland trad af. Ook in ons land ging de publicatie van de Panama Papers niet onopgemerkt voorbij. In de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen trok kandidaat-Kamerlid Maya van der Steenhoven (GroenLinks) zich terug van de lijst, toen ze ook in de documenten bleek te worden genoemd.

Kortom, de effecten van een lek kunnen enorm zijn. Waarschijnlijk zullen de Panama Papers niet de laatste data breach in zijn soort zijn.

Eerdere hacks dringen nu pas door

In de beeldvorming lijkt het alsof er in 2016 veel meer data zijn ontvreemd dan ooit. Oorzaak van dit gevoel is dat een aantal grote hacks nu pas openbaar is gemaakt. Zo meldde Yahoo gebruikers in december 2016 dat er al in 2013 en 2014 respectievelijk 1 miljard en 500 miljoen gebruikersgegevens waren buitengemaakt door kwaadwillenden. Ook werd de schaal van een eerdere digitale inbraak bij LinkedIn pas vorig jaar duidelijk.

Wapen u tegen deze cybercrime-trends

Dit rapport geeft een goed beeld van de digitale gevaren die zowel overheden als het bedrijfsleven bedreigen. Als u zich wilt wapenen tegen deze trends op het gebied van cybercrime, zult u de vormen en methodiek van deze aanvallen moeten kennen. Laat u niet te pakken nemen door de cybermaffia en download dit document!