Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Crypto en Cyber Security: hoe veilig zijn Nederlandse exchanges?

Met de toenemende populariteit van cryptocurrencies staan Nederlandse beurzen voor de uitdaging om een veilige handelsomgeving te bieden. Cyber security is een van de grootste zorgen voor deze crypto exchanges, omdat ze kwetsbaar zijn voor kwaadaardige aanvallen en datalekken. In dit artikel gaan we in op de maatregelen die populaire Nederlandse crypto exchanges hebben genomen om de cyberveiligheid te waarborgen en de gegevens van hun klanten te beschermen. We zullen ook onderzoeken hoe deze exchanges potentiële risico’s in verband met cyberdreigingen aanpakken en wat handelaren zelf kunnen doen om de veiligheid op hun account te vergroten. 

Wat zijn cryptocurrencies, hoe werken ze en waarom is cyberbeveiliging belangrijk?

Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s die blockchain-technologie gebruiken om veilige transacties te garanderen en een gedecentraliseerd uitwisselingssysteem te creëren. Ze bieden gebruikers de mogelijkheid om betalingen te doen zonder tussenkomst van een centrale autoriteit of bank. Cryptocurrencies worden steeds populairder, omdat ze een alternatief bieden voor traditionele banksystemen en gebruikers meer controle over hun geld geven.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat cryptocurrencies hun eigen reeks cyberbeveiligingsbedreigingen hebben. Cybercriminelen kunnen misbruik maken van kwetsbaarheden in blockchain-technologie, bijvoorbeeld om geld te stelen of de prijzen van cryptocurrency te manipuleren. Het is daarom belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van deze risico’s en maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen mogelijke cyberdreigingen in de crypto wereld. 

Tips om jezelf te beschermen tegen cyberdreigingen op crypto exchanges in Nederland

Bedenk goede wachtwoorden

Bedenk goede wachtwoorden met een redelijke lengte. Voor hackers is het namelijk eenvoudiger om een korte code als “Bn@mW!#” te hacken dan een lang wachtwoord als “NietHackenAlsjeblieft-vanEenkaleKipk@njeNietplukken”. Wil je zeker weten dat niemand toegang tot je wallet krijgt door het wachtwoord te raden? Verander je wachtwoord dan periodiek, bijvoorbeeld om de 24 uur. 

Gebruik een VPN en vermijd openbare netwerken

Het is voorgekomen dat handelaren geld verloren omdat zij verbonden waren met een openbaar Wifi netwerk, bijvoorbeeld op het vliegveld. Je kunt dit voorkomen door altijd met een VPN te werken tijdens het handelen. 

Haal een hardware wallet in huis 

Investeer je op de lange termijn? Sla je munten dan op een hardware wallet op. Deze wallet is niet verbonden met het internet, waardoor het apparaat ook niet gehackt kan worden. 

Dit doen Nederlandse exchanges om veiligheid te waarborgen

Bitvavo en Cyber Security

Als handelsplatform voor digitale activa zet Bitvavo zich in om het hoogste beveiligingsniveau te bieden aan haar gebruikers. Ze hebben een reeks maatregelen geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat handelaren worden beschermd tegen cyberaanvallen en dat hun activa veilig blijven. Deze maatregelen omvatten coderingstechnologie, twee-factor authenticatie en een veilig opslagsysteem voor fondsen. Bovendien hebben ze ook toegewijde teams in dienst om het platform te controleren op verdachte activiteiten en onmiddellijk actie te ondernemen als er iets wordt gedetecteerd.

Finst en Cyber Security 

Finst is een financieel technologiebedrijf dat veilige en conforme cryptocurrency-opslagoplossingen biedt. Finst neemt cyberbeveiliging serieus en heeft verschillende stappen ondernomen om de veiligheid van de digitale activa van hun klanten te waarborgen. Ze zijn geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) als officiële bewaarder, hebben een cryptovaluta kluis met meerdere beveiligingsniveaus geïmplementeerd en gebruiken activascheiding om de fondsen van klanten te beschermen. Bovendien hebben ze ook biometrische authenticatie geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun investeringen.

Bitcoin Meester en Cyber Security 

Bitcoin Meester is een veilig platform voor het verhandelen van digitale valuta. Ze begrijpen het belang van cyberbeveiliging en hebben verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van hun handelaren te waarborgen. Om te beginnen slaan ze 95% van hun munten offline op in cold storage wallets, waardoor investeringen veilig zijn op het moment dat de website wordt gehackt. Om gebruikersaccounts te beschermen tegen ongeoorloofde toegang schakelen gebruikers 2FA Authenticatie in en hiernaast wordt hun website regelmatig getest door verschillende cyberbeveiligingsbedrijven om ervoor te zorgen dat het platform altijd beveiligd is.

Conclusie

Door de snelle opkomst van cryptocurrency en nieuwe exchanges, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de veiligheidsmaatregelen die Nederlandse exchanges nemen. Nederland is de thuisbasis van enkele van de veiligste beurzen ter wereld en ze nemen verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat je beleggingen veilig zijn. Wil je zeker weten dat je beleggingen goed beveiligd worden, zoek dan naar een exchange die is aangesloten bij de DNB. Op gebied van veiligheid gebruiken exchanges over het algemeen geavanceerde coderingstechnieken, meervoudige authenticatie en andere beveiligingsprotocollen. Door zelf extra voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de veiligheid van crypto beleggingen verder verhogen.