Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

COVID-19: Het lot van organisaties ligt in handen van van digitale transformatie – en RPA

Dat COVID-19 onze economie raakt is inmiddels wel duidelijk. Verschillende voorspellingen geven aan dat er mogelijk tot wel 150.000 bedrijven een faillissement in het komende jaar tegemoet zullen zien. Een ware ‘survival of the fittest’. Hoe blijven we voorop lopen, is een vraag die veel CEO’s zich op dit moment afvragen. Een kant-en-klaar antwoord is er niet, maar digitale transformatie speelt een sleutelrol!

Wendbare organisatie

Dat digitale transformatie nodig is om veranderende omstandigheden eenvoudiger het hoofd te kunnen bieden, concurrentie voor te kunnen blijven, een aantrekkelijkere werkgever te kunnen zijn en klanten optimaal te kunnen bedienen, was ook voor COVID-19 voor velen al helder. Digitale transformatie maakt organisaties immers flexibeler en meer wendbaar. Maar nut en noodzaak lagen nog ver uit elkaar.

COVID-19 heeft ons flink opgeschud. Opeens zijn zorg, onderwijs en arbeid – essentiële pijlers binnen onze samenleving – anders georganiseerd. Thuiswerken, onderwijs op afstand en videoconsults met huisartsen en therapeuten zijn nu ons dagelijkse normaal. Organisaties die het snelst konden schakelen naar de nieuwe realiteit voelden de minste impact (productiviteitsverlies, omzetverlies). Digitale transformatie heeft zijn noodzaak nu dubbel en dwars bewezen!

Zorgelijke situatie

Uit onderzoek van McKinsey* blijkt dat 79% van de organisaties nog maar aan het begin van de digitale transformatie staan. Veranderende omstandigheden hakken er bij deze organisaties dus hard in. Voor deze organisaties geldt: er is werk aan de winkel.

Vliegende start

Aan de basis van digitale transformatie staat natuurlijk een gedegen plan c.q. roadmap met betrekking tot innovatie. De actuele economische situatie vraagt echter om snel handelen en belangrijker nog snelle resultaten. Veel organisaties zoeken dan ook naar een laagdrempelige entry-strategie. De oplossing ligt hierbij in Robotics Process Automation (RPA).

RPA als accelerator

RPA neemt op basis van software hoog volume repetitieve, handmatige werkzaamheden van medewerkers over. Naast dat RPA snelheidswinst, grotere precisie en hogere medewerkerstevredenheid oplevert, speelt het vooral capaciteit vrij. Bedrijfskritische processen lopen door dankzij RPA en vragen minder aandacht, medewerkers hebben daardoor meer tijd vrij om zich te focussen op innovatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen. RPA fungeert dus als accelerator voor de digitale transformatie.

Uit onderzoek van HfSresearch** blijkt dat 54% van de organisaties op dit moment dan ook al serieus nadenkt over de (versnelde) inzet van RPA. Wie de concurrentie voor wil blijven, dient dus haast te maken!

Volgt uw organisatie ook? Benieuwd naar welke mogelijkheen en voordelen RPA uw organisatie biedt?
Neem contact met ons op of neem een kijkje op de site van ons zusterbedrijf NewDawn Robotics.

* https://www.mckinsey.com/business-functions/mckinsey-digital/our-insights/the-digital-led-recovery-from-covid-19-five-questions-for-ceos
** https://www.horsesforsources.com/digital-workforce-to-shine_041820