Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Corporaties ontwikkelen sneller door de cloud

Korte softwaretrajecten leveren direct resultaat

Korte softwaretrajecten die direct resultaat opleveren. Volgens softwarebedrijf ETTU is dit momenteel de heilige graal voor corporaties, en is de cloud de oplossing. Maar hoe maakt een corporatie dat precies werkelijkheid? Een gesprek met Bart Scheffer, Marketing en Communicatie Manager bij het bedrijf uit Gouda, over de mogelijkheden van de cloud: “Corporaties zijn hierdoor in staat sneller te ontwikkelen.”

“Maatwerk maakt de laatste jaren steeds meer plaats voor standaard componenten,” legt Bart uit. “Parallel aan deze trend zie je dat ICT-ontwikkelingen steeds verder gaan. De opkomst van de cloud is een ontwikkeling die dit jaar een enorme vlucht heeft genomen. Een corporatie hoeft hierdoor niet meer te investeren in hardware- en netwerkapparatuur, en betaalt slechts voor het daadwerkelijke gebruik. Microsoft Azure en Office 365 zien wij daarom steeds vaker bij corporaties voorbijkomen.”

Geen hardware- en netwerkapparatuur

Door de opkomst van deze technieken en de cloud zijn corporaties aldus ETTU in staat sneller te ontwikkelen. “Nieuwe toepassingen en applicaties kunnen worden ingezet zonder te hoeven investeren in de hardware- en netwerkapparatuur. Ook de opkomst van SaaS-toepassingen zorgen ervoor dat corporaties software écht als een dienst kunnen afnemen. Een goed voorbeeld is de moderne werkplek, ook wel Digital Workplace genoemd. Deze werkplek maakt het mogelijk om vanuit een geïntegreerde omgeving samen te werken, maar ook relevante kennis en informatie te delen. Zeker binnen woningcorporaties – waar gebruikgemaakt wordt van verschillende applicaties en informatiestromen – is de moderne werkplek een interessante ontwikkeling. Medewerkers kunnen zo vanuit één geïntegreerde omgeving informatie en interactieve dashboards raadplegen. Ook vormt de moderne werkplek de toegang tot verschillende bronapplicaties, zoals toepassingen voor vastgoed, beleid en onderhoud.”

Startplek

ETTU vertelde bezoekers van CorporatiePlein over haar Moderne Werkplek: “Microsoft Office 365 is het centrale platform om al deze informatie en applicaties te ontsluiten, en wij hebben binnen Office 365 een sociaal intranet ontwikkeld genaamd eConnect Today. Deze oplossing is volledig geïntegreerd met de verschillende onderdelen van Office 365 en biedt koppelingen naar de gebruikte bronsystemen. Wij zien eConnect Today dan ook als de startplek voor elke medewerker. Tijdens CorporatiePlein lieten wij de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van de moderne werkplek, en konden bezoekers zelf de gebruiksvriendelijkheid van eConnect Today ervaren.”