Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Configuration management database; kleine aanpassingen, grote gevolgen…

Voorkom problemen en breng alle IT-systemen en hun afhankelijkheden in kaart

Iedere IT’er kent deze frustratie. Je past iets aan in een systeem, en opeens gaan er elders dingen fout. Een kleine aanpassing heeft al snel grote gevolgen en een hoop kostbare tijd gaat verloren met het uitzoeken waar het mis gaat. Hoe voorkom je dit domino-effect? Dat doe je met een configuration management database (CMDB) in jouw IT-tooling. 

Complexiteit verminderen en inzicht krijgen

Laten we voor we verder gaan met de configuration management database eerst even kijken naar het IT-landschap. Het IT-landschap bij zorginstellingen is een complex gegeven. Technologie moet goede zorg ondersteunen en mag op geen enkel moment  de zorgverlening  belemmeren. Het is daarom belangrijk om altijd alle systemen up and running te houden. Bovendien zijn veel systemen met elkaar verbonden, wat het alleen maar complexer maakt. Om grip te houden op alle systemen en om de complexiteit van het IT-landschap te verminderen, kiezen veel organisaties voor IT Service Management tools (ITSM). Deze tools geven je inzicht in alle software, processen, mensen en gebruikte technologie in de zorginstelling.

Het kloppend hart van je IT omgeving

Daar, in het hart van deze ITSM-software vinden we de basis voor goede management, de management database.  Zo’n  database moet  ervoor  zorgen dat jij perfect weet welke impact een wijziging in systeem A heeft op systeem B. Een CMDB  bevat alle informatie over je IT-omgeving: alle computersystemen, alle netwerken, alle hardware en alle software. Het geeft je inzicht in  bijvoorbeeld de versies en updates van de gebruikte software,  de  onderlinge relatie  tussen systemen en wie wanneer en wat heeft aangepast. Is een server offline? Dan heb je onmiddellijk in het vizier welke andere applicaties daardoor ook niet werken. Waar een CMDB-implementatie vroeger een duur traject was, is het nu onderdeel van moderne IT Service Management tools. 

Starten met een configuration management database

Bij het  opzetten van  een  CMDB data base  ga je niet over één nacht ijs. Zeker niet wanneer je te maken hebt met een veelvoud van complexe processen en maatwerksystemen zoals bij zorginstellingen. Daarom is het verstandig te kiezen voor een partner met ruime ervaring in het opzetten en beheren van een configuration management database of om te kiezen voor een CMDB als onderdeel van een modern IT servicemanagement platform. Zo voorkom je dat bij de volgende aanpassing van het boekhoudpakket, ook de rapportagetool crasht!