Cloud-migratie: PostNL vertelt over ervaringen
Veranderende markt leidt tot nieuwe oplossingen
In 2012 besloot PostNL volledig ‘all cloud’ te gaan. Het plan was om eind 2015 het licht uit te doen in de eigen datacenters. In deze klantcase beschrijft het postbedrijf wat er allemaal kwam kijken bij deze cloud-migratie.
Waarom migreren naar de cloud?
PostNL ziet de volumes post al jaren afnemen en de pakketmarkt juist sterk groeien. In 2005 leverde het bedrijf 200.000 pakketten per dag; dat zijn er nu zo’n 550.000. Daarbij is er sprake van enorme pieken, tot meer dan een miljoen stuks per dag. Het probleem was dat de IT-oplossingen van PostNL tot 2012 niet schaalbaar waren, maar volledig ingericht op de pieken in de business. Dat was inflexibel en duur. De oplossing: de cloud, vanwege de voordelen van schaalbaarheid, flexibiliteit en de mogelijkheid voor pay-per-use.
Migreren in 3 stappen
In de eerste fase heeft PostNL ongeveer 500 maatwerkapplicaties gemigreerd naar verschillende cloud-omgevingen. Vervolgens is het applicatielandschap voor de ondersteunende systemen volledig opnieuw ontworpen. De derde en laatste stap is in de ontwerpfase: er wordt een nieuw cloud-applicatielandschap voor de logistieke services ontwikkeld.
Inspelen op trends
Als de cloud-migratie is afgerond, ligt er een state-of-the-art IT-fundament waarop het bedrijf razendsnel en tegen geringe extra kosten applicaties ten behoeve van nieuwe dienstverlening kan uitrollen. Zo ziet PostNL rondom het afleveren van pakketten een heel scala aan dienstverlening ontstaan voor de ontvanger. Zo kan worden ingespeeld op een van de nieuwste trends op het gebied van thuisbezorging: levering in verschillende tijdvakken.
Klantcase PostNL
In deze klantcase vertelt Wim Reedijk, directeur PostNL IT – Strategic Change, over de cloud-migratie van zijn werkgever. Dit document kan inspiratie bieden voor organisaties die zich afvragen of de cloud ook voor hen een oplossing kan bieden.