Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Cloud-migratie in de geestelijke gezondheidszorg

In 4 stappen naar een werkplek in de cloud

Mentaal Beter, een landelijk netwerk van ggz-instellingen, heeft 100 online werkplekken gemigreerd naar het Previder-platform. Deze cloud-migratie is het laatste grote project binnen een langlopend samenwerkingsverband tussen Previder en NL Healthcare. Dit is een koepelorganisatie van verschillende Nederlandse zorginstellingen waarvan Mentaal Beter onderdeel uitmaakt. Wat waren de uitdagingen die deze praktijkcase bijzonder maken?

Strenge beveiligingseisen

Aanvankelijk hadden alle bedrijven onder NL Healthcare hun eigen IT-platform met allerlei verschillende IT-partijen. Dit was een onwenselijke situatie en het doel was om 1 aanbieder te omarmen die alle onderliggende bedrijven kon faciliteren. Bovendien had Mentaal Beter een eigen datacenter dat niet meer voldeed aan de strenge beveiligingseisen die tegenwoordig in de zorg gelden.

Oplossing in 4 stappen

Mentaal Beter koos voor Previder. De redenen leest u in dit document. Dit is de oplossing waarvoor is gekozen:

  1. Meer dan 2000 online werkplekken
  2. Virtuele servers voor kritieke, zorg-specifieke software
  3. Rackspace voor de hosting van fysieke servers
  4. Detachering voor projecten en beheer

PACS en EPD als aandachtspunten

Deze case heeft een aantal kenmerken die hem boeiend maken. Zo heeft Previder de PACS-omgeving, waar de röntgenbeelden worden opgeslagen, gekoppeld aan de nieuwe omgeving. Ook de Elektronische Patiëntendossiers en de mogelijkheid deze snel op te roepen, kregen de broodnodige aandacht.

Case: cloud-migratie in de zorg

De praktijkcase licht de oplossing waarvoor werd gekozen, het Werkplek Online-platform, verder toe. Ook wordt beschreven hoe de migratie naar de cloud in zijn werk ging. Kortom, wilt u weten hoe een zorgorganisatie zich aanpast aan de eisen van nu, dan zult u zeker inspiratie uit dit document halen.