Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Cloud Maturity als fundament voor innovatieversnelling

Geschreven door: Jan Spigt

Tijdens het scrollen op een willekeurig social media platform is er een grote kans dat je een aantal inspirerende tegeltjesspreuken te zien krijgt. Enkele voorbeelden hiervan zijn “what doesn’t kill you makes you stronger”, “home is where the heart is” en “maturity is not measured by age. It’s an attitude built by experience”. Die laatste durven wij bij Weolcan in twijfel te trekken. Wij geloven namelijk dat Maturity, in ieder geval op het gebied van Cloud, wordt gemeten aan de hand van de zes bouwblokken van Cloud Maturity. Onder Cloud Maturity wordt het vaststellen van de betrouwbaarheid, efficiëntie en effectiviteit van het gebruik van cloudtechnologie verstaan.

Cloud Maturity bouwblokken

De zes bouwblokken van Cloud Maturity kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: mensen, processen en technologie. (People, Processes and Technology). Op het gebied van ‘mensen’ is het de vraag: “doen onze mensen de juiste dingen, op de juiste, waar mogelijk autonome manier?”. Twee onderdelen spelen hierbij een rol: Rollen en Cultuur.

  • Rollen: De organisatie beschikt over de noodzakelijke rollen met het vereiste niveau van vaardigheden, capaciteiten en kennis.
  • Cultuur: De organisatie biedt ruimte voor falen en experimenten. Daarnaast wordt kennis proactief gedeeld met het doel om innovatie te versnellen.

Op het gebied van ‘Processen’ is het belangrijk om te bepalen of je de noodzakelijke processen ingericht hebt en of deze op de juiste manier worden uitgevoerd. Hierbij zijn twee onderdelen van belang: het Target Operating Model en Governance.

  • Target Operating Model: De noodzakelijke, Cloud gerelateerde processen met bijbehorende rollen en verantwoordelijkheden zijn geïntegreerd in de dagelijkse manier van werken.
  • Governance: De organisatie bewijst continu dat ze de touwtjes in handen heeft op het gebied van strategie, beveiliging, compliance en kosten.

De derde categorie is ‘technologie’. Hierbij is de vraag: bieden we juiste services? En zijn we al zo ver dat we herhalende taken waar mogelijk geautomatiseerd hebben? Twee categorieën kunnen hier worden geïdentificeerd: Cloud Implementatie en Automation.

  • Cloud Implementatie: Het Cloud infrastructuurplatform voldoet aan de vereisten van de gebruiker en biedt voldoende flexibiliteit om te voorzien in veranderende gebruikersvereisten en werkwijzen.
  • Automation: Er is een automatiseringsstrategie die aangeeft op welke gebieden en in welke mate het zinvol is om bepaalde activiteiten te automatiseren.

Lees het hele artikel op: Weolcan

Congres: Hybrid IT Infrastructure

Op woensdag 19 mei vindt het Hybrid IT Infrastructure congres plaats in Stadion Feijenoord.
Doe inspiratie op en ontmoet jouw vakgenoten. Klik hier om direct je toegangsbewijs te bemachtigen!