Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Cloud Computing…

De veranderende rol van de ICT afdeling

Toonaangevende onderzoeksbureau's, zoals Gartner en Forrester, zien dat cloud momenteel een van de belangrijkste trends is bij organisaties. Veel organisaties maken al gebruik van een cloud-oplossing. Voor het kiezen van een cloud-oplossing is het van belang een weloverwogen keuze te maken. De keuze van een cloud-oplossing kan niet alleen een grote invloed hebben op de bedrijfsvoering, maar het kan ook een grote impact hebben op de ICT organisatie.

De veranderende rol van de ICT manager en de ICT afdeling
Cloud veranderd niet alleen een hoop op de ICT afdeling, maar cloud veranderd ook de rol van de ICT manager. Een ICT afdeling richt zich minder op beheer en het oplossen van problemen en meer op het voeren van de regie. Met deze verandering komen ook een aantal uitdagingen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • De ICT afdeling is medeverantwoordelijk voor de informatiebeveiliging
  • De beheer werkzaamheden verschuiven naar de cloud leverancier
  • ‘Personal’ clouds en ‘geheime’ clouds

‘Personal’ clouds en ‘geheime’ clouds
Steeds meer eindgebruikers maken gebruik van persoonlijke cloud oplossingen. Enkele voorbeelden van dergelijke persoonlijke cloud oplossingen zijn: Dropbox, Gmail, Prezi of Slideshare.  Deze cloud-oplossingen worden vaak gebruikt zonder toestemming van de ICT afdeling.

Geheime clouds worden naast personal clouds ook veel gebruikt in verschillende organisaties. Uit onderzoek van VMware is gebleken dan 34% van de Nederlandse IT managers zeker weet dat medewerkers gebruik maken van een cloud oplossing zonder toestemming. Een voorbeeld hiervan is dat de marketing afdeling gebruik maakt van Salesforce en daardoor de bestaande CRM oplossing links laat liggen.

Het artikel
Download vrijblijvend het artikel en kom meer te weten over de veranderde rol van de ICT manager en afdeling. Daarnaast hoe de ICT organisatie een gedegen keuze kan maken aan de hand van deze whitepaper.