Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Cloud-computing: voordelen en nadelen

Of kiest u voor de hybride cloud?

Cloud-computing is de hype allang voorbij, het is een blijvertje. Veel bedrijven draaien nog veel diensten on-premise, terwijl het voor sommige oplossingen goedkoper, efficiënter of flexibeler is ze naar de cloud te migreren. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

Cloud-computing: de voordelen

De voordelen van de cloud zijn zo klaar als een klontje: de IT wordt flexibeler en er is minder beheer noodzakelijk. Volledig kantoorloos werken is mogelijk, wat goed aansluit op de opkomst van flexwerken en het Nieuwe Werken. Bovendien is opslag in de cloud in principe ongelimiteerd en zijn e-mailquota verleden tijd.

Cloud-computing: de nadelen

Maar de cloud kan ook nadelen hebben. Zo wordt de hardware bij een overstap versneld afgeschreven.

Hoeveel downtime is acceptabel?

Ook is toegang tot gegevens en toepassingen afhankelijk van een goede internetverbinding. Een uptime van 100% is bijna niet te garanderen; een uptime van 99,95 procent betekent al dat een applicatie bijna 4,5 uur per jaar niet beschikbaar is. In sommige situaties en bij sommige bedrijven is dat gewoon niet goed genoeg. Mocht dat het geval zijn, dan kun je beter niet overgaan op een clouddienst.

Regelgeving rond privacy

Omdat de gegevens extern staan, is het daarnaast goed om te weten of de data gemakkelijk naar een andere dienst kunnen worden gemigreerd. Sommige clouddiensten slaan data buiten Nederland of buiten Europa op. Als dat het geval is, moet extra aandacht worden besteed aan wet- en regelgeving rond privacy.

Hybride cloud

Overigens is een volledige migratie naar de cloud niet altijd nodig. De hybride cloudoplossing wordt steeds populairder; dat is een combinatie van cloudtoepassingen met hard- en software die nog on-premise staat. Een nadeel van deze situatie is de toename in de complexiteit.

Wel of niet migreren?

Kortom, u moet niet over één nacht ijs gaan als u wilt migreren naar de cloud. Of dit voor uw organisatie de juiste stap is, is een beslissing die elke organisatie zelf moet nemen. Deze whitepaper helpt u op weg.

 

Download de whitepaper
Download