Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Citrix Virtual Apps & Desktops 1912: Nu is het moment om over te stappen!

1912; het jaar dat de Titanic zonk na een botsing met een ijsberg, het jaar dat de vijfde Olympische Spelen werden gehouden in Stockholm, en het jaar dat wiskundige en informaticus Alan Turing werd geboren.

Rekenkundig gezien is 1912 niet zo’n interessant getal. Het is even getal dus het kan geen priem getal zijn, en kan ontbonden worden in priem factoren als 2 tot de macht 3 x 239.

1912 is ook de versie aanduiding van de nieuwe LTSR versie van Citrix Virtual Apps & Desktops die Citrix het einde van het jaar zal gaan uitbrengen.

Citrix Virtual Apps & Desktops 7 1912 is daarmee de derde zogenaamde long term support release versie van Citrix. De vorige versies, 7.6 uit januari 2016 en 7.15 uit april 2017 worden nog altijd ondersteund door Citrix in het long term support traject.

LTSR is de long term support release van Citrix. Het draaien van de LTSR versie van Citrix Virtual Apps & Desktops geeft recht op 10 jaar ondersteuning op de productversie. Van deze 10 jaar support is 5 jaar standaard support en 5 jaar additionele support die bijgekocht kan worden bij Citrix. In de regel komt Citrix iedere 2 tot 3 jaar uit met een nieuwe LTSR versie van Citrix Virtual Apps & Desktops.

Updates en bugfixes worden bij LTSR gepatcht in de vorm periodiek uitgebrachte Cumulative Updates.  In deze Cumulative updates wordt door Citrix in de regel geen nieuwe functionaliteit toegevoegd en worden er enkel beveiligingsproblemen en bugfixes gepatcht. Voor LTSR 7.6 is in augustus 2019 CU7 (https://docs.citrix.com/en-us/xenapp-and-xendesktop/7-6-long-term-service-release/xad-whats-new/cumulative-update-7.html) als laatste versie uitgebracht, voor 7.15 is dat CU5 (https://docs.citrix.com/en-us/xenapp-and-xendesktop/7-15-ltsr/whats-new/cumulative-update-5.html ) die uit november dit jaar stamt.

De tegenhanger van LTSR is de Current Release. Deze versies volgen elkaar sneller op; Citrix komt grofweg ieder kwartaal met een nieuwe Current release versie. Op dit moment is versie 7 1909 de nieuwste CR versie van Citrix Virtual Apps & Desktops. Naast beveilgingsupdates en bugfixes voegt Citrix aan nieuwe CR versies ook constant nieuwe functionaliteit en verbeteringen toe aan het product. CR versies worden tot 6 maanden na de releasedatum ondersteund. Om na die tijd ondersteuning te krijgen dient er geupdate te worden de volgende CR versie.

 

Een recentelijke poll op Twitter voor ons community research platform G0-EUC, met de vraag of men een voorkeur had voor Citrix Virtual Apps & Desktops LTSR of CR, eindigde in een gelijkspel.

 

Vernieuwingen in LTSR 1912 ten opzichte van de laatste Current Release, versie 7 1909 zijn er niet. Versie 7 1912 is immers volledig gebaseerd op versie 1909. De verbeteringen ten opzichte van de vorige LTSR 7.15 zijn legio; denk daarbij aan verbeteringen aan het HDX protocol om de gebruikerservaring te verbeteren en ondersteuning voor Microsoft Teams bijvoorbeeld. Een volledige lijst met productkenmerken en functionaliteit is hier terug te vinden: https://www.citrix.com/content/dam/citrix/en_us/documents/data-sheet/citrix-virtual-apps-and-desktops-current-release.pdf

 

In de aanloop naar de release hebben wij in het ‘early access release’ programma van Citrix al de mogelijkheid gehad om deze versie uitgebreid te testen.

 

 

Overstappen naar de 1912 LTSR versie van Citrix Virtual Apps & Desktops kan doormiddel van een zogenaamde ‘ in place upgrade’, waar bij bestaande installatie component voor component allen geüpdate worden naar versie 1912. Waarbij in vorige versies dit nog wel eens voor problemen kon zorgen heeft Citrix grote stappen gemaakt om dit proces zo naadloos mogelijk plaats te laten vinden. Voornamelijk in het geval van Citrix Storefront, waar wij in het verleden altijd zouden adviseren om een nieuwe installatie te doen, kunnen wij inmiddels met een gerust hart ook de in-place upgrade daarvan aanraden.

Een belangrijke kanttekening daarbij is dat wanneer er vanaf LTSR 7.15 geupgrade wordt, het aan te bevelen is om eerst te updaten naar de laatste Cumulative Update. Op het moment van schrijven is dat CU5.

Upgraden vanaf een CR omgeving is ook mogelijk. Hierbij is het noodzakelijk dat de omgeving minstens is voorzien van CR 1906.

Wanneer er nog gebruik wordt gemaakt van Windows 7 of Server 2008R2 als VDA en men nog niet instaat of in de gelegenheid zijn om deze OS’en te updaten naar Windows 10 en respectievelijk Server 2016 of 2019 moeten er rekening mee houden dat de VDA software van 1912 niet geschikt is voor deze oudere OS’en. In deze situatie kan versie 7.15 van de VDA software blijven gebruik in combinatie met LSTR 1912 voor de overige componenten.

Niet alleen op het gebied functionaliteit heeft Citrix grote stappen gemaakt. Ook op het vlak van schaalbaarheid zien we dat de nieuwe versies van Citrix Virtual Apps & Desktops meer uit de omgeving kunnen halen. Voor een uitgebreide analyse over de schaalbaarheid en prestaties verwijzen we graag naar het community platform G0-EUC: https://www.go-euc.com/citrix-vda-version-breakdown-update/

In wel geval dan ook, nu is het moment om over te stappen naar Virtual Apps & Desktops 7 1912. ICT Partners kan u van dienst zijn met advies, ontwerp, implementatie en ondersteuning bij het upgrade traject.

Heb ik u nieuwsgierig gemaakt, neem dan contact op met mij of met een van mijn collega’s.