Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Choosing the right virtualization security solution

Keuze van een virtuele beveiligingsoplossing

Beschikken over het juiste gereedschap voor de klus is belangrijk, ook voor IT-afdelingen. Zeker als het gaat om de beveiliging. De beveiliging van fysieke IT-objecten is doorgaans goed geregeld, maar voor virtuele omgevingen geldt een ander verhaal. Om er zeker van te zijn dat systemen en data veilig gesteld blijven, zijn nieuwe tools nodig. In deze whitepaper krijgen bedrijven een handreiking om beter grip te krijgen op de beveiliging van een virtuele omgeving.

Een virtuele beveiligingsoplossing: waarom is dat nodig?
Beveiligingsoplossingen voor fysieke infrastructuren bieden geen bescherming aan de additionele abstractielagen die ontstaan door virtualisatie – inclusief hypervisor, management stack en virtueel netwerk. En omdat de beveiligingsoplossingen voor fysieke infrastructuren doorgaans ook geen automatiseren kennen zoals bij virtuele beveiligingsoplossingen, kunnen ze het beheer complexer maken en zorgen voor extra kosten. En dit geldt ook voor hybride omgevingen, waarbij organisaties een mix van fysieke en virtuele technologieën kiezen. Een beveiligingsoplossing voor fysieke omgevingen kan er in zo’n geval voor zorgen dat virtuele machines slecht beheerd kunnen worden, maar in het slechtste geval zijn virtuele machines niet goed beveiligd.

Beveiligen van virtuele omgevingen – de uitdagingen
De behoefte aan allesomvattende bescherming wordt cruciaal, nu steeds meer bedrijven virtualisatie gebruiken als basis voor snel groeiende cloud computing omgevingen. Daarnaast moeten bedrijven voldoen aan specifieke compliance-richtlijnen op het gebied van werking en beheer van de virtuele omgeving. Het realiseren van goede beveiliging van virtuele omgevingen kan echter een uitdaging zijn. Je moet er namelijk zeker van zijn dat:

  • er geautomatiseerde preventieve inbraakbeveiliging plaatsvindt
  • de veiligheidscontroles altijd uitgevoerd worden, zelfs in de meest dynamische omgeving
  • het verkeer tussen virtuele machines inzichtelijk is
  • continu de laatste beschermingsmaatregelen – die evolueren en actualiseren – toegepast worden
  • de beveiligingsadministratie (i.v.m. compliance en audits) zo min mogelijk wordt belast

Deze whitepaper beschrijft een effectieve virtuele beveiligingsoplossing voor virtualisatie op basis van VMware. Elk hoofdstuk besteedt aandacht aan een specifiek beveiligingsissue en maakt zaken inzichtelijk met handige checklists. Tot slot zijn er zes vragen geformuleerd die u helpen bij de keuze van een leverancier. Lees hoe u veiligheidsrisico’s binnen uw virtuele omgeving kunt voorkomen.