Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Bouwstenen voor een goverened data lake

Met meer controle haal je meer uit data

Elke organisaties is er tegenwoordig wel van doordrongen dat goed gebruik van data van levensbelang is. Daarom brengen ze alle gestructureerde en ongestructureerde data samen op één plek: het data lake. Daar krijgen collega’s toegang tot de data om deze te bewerken en te analyseren. De overtreffende trap van een data lake is een governed data lake. Bij dit data lake zijn processen veel beter gecontroleerd. Men valideert de data, regelt de toegang ertoe en voorkomt misbruik. Dit biedt de business een veiligheid, betrouwbaarheid en meer rendement uit data.

De Architectuur van een governed data lake

Maar hoe creëer je tot zo’n governed data lake? Er zijn 3 elementen die de architectuur van een governed data lake kenmerken:

  • Data lake repositories: platforms die gegevens opslaan en analyses uitvoeren, zo dicht mogelijk bij de data
  • Data lake services: deze lokaliseren data, geven toegang tot deze data, bereiden de data voor of verplaatsen ze naar andere repositories.
  • Informatiebeheer en controle: deze twee elementen zijn cruciaal bij het beheren en toezicht houden op alle data

Governance zorgt voor vertrouwen

Governance is een belangrijk onderdeel van jouw data-strategie. Het borgt de kwaliteit van jouw data. Dit is bijzonder belangrijk als je de data in een latere fase wil inzetten in bijvoorbeeld AI-projecten. Heb je geen vertrouwen in de data die de basis vormen van jouw AI-modellen? Dan zal je ook geen vertrouwen hebben in de resultaten die AI biedt.

Alle ins en outs op een rij

Wil je graag weten waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een governed data lake? Hoe zorg je dat je het toezicht op jouw data afstemt op de verschillende soorten gebruikers in de organisatie? Ga dan aan de slag met de praktische whitepaper Governed data lake for business insights en zorg voor meer vertrouwen in jouw data.

 

Download de whitepaper
Download