Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Robotica, biohacking, zelflerende systemen; wil ik dit allemaal wel?

Artificial Intelligence, Robotica, Internet of Things, Cognitive Computing, IBM Watson, Biohacking, zelflerende systemen en zelfrijdende auto’s, allemaal onderwerpen die afgelopen vrijdagmiddag 23 september voorbij zijn gekomen tijdens het ‘debat: Maak jij de toekomst, of gaat het je overkomen?’ in de IBM Innovation Space in het inspirerende B.Amsterdam.

Sharon Kroes was onze host en begeleidde het debat. Hij heeft ervoor gezorgd dat de middag interactief bleef, we werden voorzien van een beetje beweging, maar vooral dat er voor ieder onderwerp (net) genoeg tijd was. De onderwerpen volgden elkaar in een rap tempo op, hierdoor was er geen moment om weg te dromen (inderdaad, DWDD zal onder de indruk zijn geweest) Klasse Sharon!

Stellingen

De gesprekken met echte innovators werden afgewisseld met stellingen als:

  • ‘Over twintig jaar is het rijden in een zelfrijdende auto in Nederland verplicht.’
  • ‘Het MKB maakt te weinig gebruik van nieuwe technologieën.’
  • ‘De meeste bestuurders hebben geen benul wat er de komende jaren op hen af gaat komen.’
  • ‘De eerste persoon die 1000 jaar wordt, is vandaag de dag al geboren.’

De gedachtes: ‘wil ik dat wel?, wat betekent dit voor mij?, het leven wordt zoveel makkelijker… of juist ingewikkelder’ kwamen regelmatig in mij naar boven. De meningen in de groep waren goed verdeeld wat uiteraard een debat ten goede komt.

Virtuele receptionist Hilton

Nicky Hekster (IBM Watson ambassadeur) komt als eerste aan het woord. Hij vertelt wat IBM Watson is (in het kort: het verwerken van een hele hoop ongestructureerde data, om er vervolgens iets slims mee te doen), hoe het werkt, maar vooral wat het in praktijk organisaties kan (gaan) brengen. Met praktische voorbeelden, zoals de inzet van robotica bij Hilton hotels voor gasten en IBM Watson met een adviserende rol in de oncologie, wordt snel duidelijk waar het om gaat.

Vervolgens vertelt onze CEO van e-office, Roland Hameeteman, over 25 jaar succesvol zijn op het gebied van innovatie. Technologie gaat steeds meer handelingen en werkzaamheden automatiseren, mensen moeten we juist gaan inzetten voor de uitzonderingen. Let op: de snelheid van verandering wordt nooit meer zo traag als vandaag.

IBM Watson in de praktijk

Ed Bos (ICT-director bij Crawford) volgt Roland op. Hij heeft ervaring met de implementatie van Watson in het bedrijfsleven. Voor het schadebedrijf kunnen alle ‘huis, tuin en keuken schades’ afgehandeld worden door Watson. Hij beantwoordt vragen als ‘Hoe verandert dit de rol van de medewerker?’. Hij had ook een fragment meegenomen om te laten hoe hij zijn eerste ontmoeting met Watson heeft ervaren.

Biohacking en NFC chips

Peter Joosten is biohacker en heeft onder andere zijn eigen genen laten onderzoeken en legt uit dat het inmiddels ook mogelijk is om hierin aanpassingen te doen. Hij sluit af met wat interessante (en lichtelijk angstaanjagende) toekomstvoorspellingen.

De een-na-laatste innovator is Tom van Oudenaarden (Piercing Utrecht). Ik herkende hem meteen aan zijn hand, want hierin zit een ov-chipkaart. Tom implementeert NFC-chips die het leven aanzienlijk gemakkelijker en zelfs veiliger kunnen maken. Persoonlijk vind ik het niet zo’n gek idee. Best handig om met alleen je hand, je woning in te kunnen, de laptop mee te ontgrendelen, contactloos betalen, etc. En wat kan technologie in het lichaam betekenen voor de zorg….?

Raymond van Lier (eigenaar De Administratie) sluit de middag af met zijn verhaal rondom innovatie in de financiële branche. Bestaat de financiele medewerker uberhaupt straks nog wel?

Genoeg om over na te denken

Kortom, hoe ziet onze toekomst er eigenlijk uit? Het lijkt allemaal nog zo ver weg, maar is dit eigenlijk wel zo? Ga jij of gaat jouw organisatie de technologische ontwikkelingen omarmen of juist proberen tegen te houden? De sessies en interviews hebben mijzelf (en ik denk vele anderen) ontzettend aan het denken gezet. Gelukkig was er tijdens de borrel genoeg tijd om vragen te stellen aan de sprekers, door te discussiëren en vooral om alles rustig te laten bezinken…

Was je vrijdagmiddag aanwezig? Dan ben ik benieuwd; zie je vooral kansen of bedreigingen? En wanneer denk jij dat we te ver gaan? Was je niet aanwezig? Dan heb je wat gemist, je had er echt bij moeten zijn!