Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Klant echt koning dankzij digitaal winkelpersoneel

Van winkelpersoneel naar persoonlijke koopassistent

Winkelmedewerkers zijn de ambassadeurs van je merk. Als klanten snel en goed geholpen worden, kopen ze meer en komen ze graag terug. Medewerkers die zich betrokken voelen met de winkel en alles weten over de producten kunnen de optimale service bieden. Digitale hulpmiddelen helpen daarbij en maken van gewoon winkelpersoneel persoonlijke koopassistenten.

Een positieve merkbeleving is essentieel voor een goede verkoop. Wat met miljoenen kostende marketingcampagne, een ijzersterk assortiment en een scherpe prijs is opgebouwd kan door één slechte ervaring worden afgebroken. Helaas zien we vaak dat het winkelpersoneel niet in staat is de juiste service te verlenen. Zo blijkt uit onderzoek van ABN-AMRO dat veel Nederlanders zich ergeren aan zowel de ondeskundigheid als professionaliteit die ze in winkels tegenkomen.

Personeel meestal nog niet connected

Je wil natuurlijk dat klanten zich koning voelen dankzij een geweldige ervaring. Met goed advies kan winkelpersoneel twijfels wegnemen, up- en cross sellen en beter tot dienst zijn. Daarvoor moeten ze wel goed getraind zijn en beschikken over de juiste tools. Het is eigenlijk raar dat we in dit digitale tijdperk nog zo weinig digitale middelen in winkels terugzien. “Digitaal” personeel verhoogt klanttevredenheid, efficiëntie en een kwaliteit. Desondanks blijkt uit onderzoek dat minder dan de helft van het winkelpersoneel nog geen beschikking heeft over digitale middelen.

Iedereen op de hoogte in de digitale winkelorganisatie

Een betrokken verkoopmedewerker is loyaler en is meer bereid de klant en de organisatie te helpen. Toch is er vaak een grote kloof tussen het hoofdkantoor en de werkvloer. Door werknemers een bedrijfsmailadres te geven en ze toegang te geven tot (een gedeelte) van het intranet ontstaat al een groter wij-gevoel. Via berichten en chats wordt nieuws gedeeld en kan de organisatie sneller reageren op trends. Loopt een marketingactie perfect of juist niet, via een chatbericht is de marketingafdeling direct op de hoogte. Wordt er veel om een product gevraagd of juist in een andere kleur? Via een bericht op een tablet of smartphone komt alle waardevolle feedback direct bij de juiste afdeling.

Persoonlijke en betere service dankzij apps

Via dezelfde app kunnen klanten ook beter geholpen worden. Het winkelpersoneel heeft direct toegang tot productinformatie en inzicht in de voorraad. Is een product er niet? Dan is het wel direct bij een andere vestiging te halen, of te bestellen waardoor de klant het toch nog op tijd in huis heeft. Tegelijk ziet de verkoopmedewerker wat voor producten vaak bij dit product gekocht worden. Als de klant zich identificeert met zijn loyaliteitspas, kunnen zelfs persoonlijke kooptips worden gegeven. Hierdoor hoeft een medewerker minder snel nee te verkopen en verandert hij in een personal shopping assistant.

Communicatie is de sleutel tot hogere verkoop

Er zijn talloze mogelijkheden waarop het samenwerken en kennisdeling kan verbeteren. Denk aan online videotrainingen en chatgroepen voor het winkelpersoneel, online roosters en meer. Dat kan allemaal geïntegreerd door communicatiekanalen te starten met tools als Yammer, Skype voor Bedrijven en Microsoft Teams. De werkvloer kan nu direct op de hoogte gebracht worden met promoties, beleidswijzigingen en nieuwe procedures. Hierdoor zijn jouw verkoopmedewerkers altijd up-to-date, beter aangehaakt bij de organisatie en het allerbelangrijkste: kunnen ze jouw klanten optimaal helpen kopen.