Blog: Privacy & Smartphones
De smartphone heeft ons leven binnen een paar jaar ingrijpend veranderd. Hij is onze nieuwste, beste vriend. We staan met hem op en gaan met hem naar bed. We delen ons dagelijks leven en onze vakanties met hem en samen vieren we de belangrijke momenten in ons leven. Hij is bijna de gehele dag bij ons. Maar weten we wel zeker dat onze privégegevens, privé blijven?
Een Deens tv-onderzoeksteam laat afgelopen week in een documentaire op NPO 3, zien hoe makkelijk zij al onze privégegevens van onze smartphones kunnen halen. En dat alles op een geheel legale manier, onopgemerkt.
Door het aanbieden van gratis apps op mobiele telefoons, krijgen bedrijven toegang tot ons persoonlijke leven. Een Deens tv-onderzoeksteam neemt de proef op de som en biedt een zaklamp-app aan. Wat de gebruiker niet weet is dat door het te installeren ze toegang geven tot camera, microfoon, foto’s, teksten en gesprekken. Dit is zeker niet nieuw, de makers hebben de gebruikersvoorwaarden van Facebook overgenomen. Ook politici nemen hun mobiele telefoon met alle handige apps overal mee naar toe. Vertrouwelijke informatie kan zo op een volledig legale manier in handen van derden komen. We verkopen probleemloos onze privacy om gebruik te mogen maken van ‘gratis’ diensten.
In de documentaire worden verschillende mensen op straat benaderd om een gratis zaklamp- app op hun te smartphone te instaleren en deze te testen voor een panel. Alle gebruikers, waaronder mensen die in de politiek werkzaam zijn, drukken op de accepteren knop, wanneer de gebruiksvoorwaarden in het beeld oppoppen. Zodra deze “testers”, dit hebben gedaan, zitten zij letterlijk klem in ’n wereld, waarin derden over hun privégegevens beschikken.
Het onderzoeksteam zoekt het testpanel op, aan de hand van de gps-diensten, die aan staan en confronteert hen enige tijd later, met hun privacygevoelige foto’s, mailwisselingen, WhatsApp-berichten, filmpjes, camera- en geluidsopnames (die in het geheim zijn opgenomen, zonder dat de tester dit doorhad). Een oud-minister reageert schokkend, wanneer ze hoort dat er geluidsopnames zijn gemaakt, wanneer zij in gesprek was tijdens een vertrouwelijke bijeenkomst.
Sinds het zien van deze documentaire, heb ik veel nagedacht over het feit dat onze telefoons zo toegankelijk zijn. En laten de gedachten mij niet meer los dat er op dit moment, misschien wel iemand door mijn foto’s bladert of een geluidsfragment opneemt. En zelfs mijn gegevens mogen verkopen aan derden. Want ja, ook ik heb een groot aantal van deze apps op mijn grote vriend geïnstalleerd.
Ik voel me eigenlijk een idioot en wil weten of er een mogelijkheid is, om hier iets aan te kunnen doen. Om te beginnen kunnen wij cookies uitschakelen en advertenties blokkeren. Maar dat kost wel wat moeite. En de informatie in die archieven, blijft staan. En dat is juist zo eng. Daarnaast kunnen we in onze telefooninstellingen, zien welke apps toegang hebben tot onze camera en microfoon. Kijk hier eens naar en wordt hier bewust van. Maar maak ook je familie, je collega’s of in ons vak de kinderen hier bewust van. Zij zijn namelijk de toekomst!
Op dit moment vallen de gebruikersvoorwaarden van de apps nog binnen de wet, echter is deze wet opgesteld in 1995 en was er nog weinig bekend over de risico’s van deze apps. Een smartphone geeft veel plezier, maar bij misbruik is het een heel krachtig wapen. Ik hoop dat hier eens serieus naar gekeken gaat worden, en de politiek zich hard gaat maken voor onze privacy!