Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Blockchain zorgt voor verandering binnen de vastgoedsector

Blockchain houdt momenteel de gemoederen binnen de vastgoedsector flink bezig. Waar liggen de kansen en hoe zorgt u er voor dat u deze technologie omzet tot een concrete toepassing? Wat we weten is dat blockchain ons een aantal zaken biedt die we zeker in de vastgoed markt kunnen gebruiken. 

Transparatie is key
Blockchain is een decentraal netwerk. Zodra u een account aanmaakt op een bepaald platform dat op blockchain draait, heeft u toegang tot alle informatie die binnen dat blockchain geplaatst wordt. Doordat iedereen op blockchain altijd toegang heeft tot dezelfde actuele informatie wordt de informatievoorziening heel transparant.

Wat betekent deze transparantie voor een vastgoedbelegger?
De blockchain technologie biedt op 2 manieren een positieve oplossing als het om transparantie gaat:

  1. Als een vastgoedtransactie via de blockchain heeft plaatsgevonden heeft u inzicht in deze financiële transactie. Dat betekent dat u exact weet waar het object in het verleden voor is aangekocht. Dit maakt de waardebepaling van uw investering een stuk makkelijker
  2. Naast de financiële transactie kan er via deze technologie ook andere informatie worden vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van vergunningen, laatste taxatiewaarde, e.d.

Op basis van deze waardevolle transparante informatie overdracht, is het niet alleen mogelijk betere keuzes te maken, maar kunt u ook veel efficiënter kiezen omdat u niet meer afhankelijk bent van een centraal netwerk waar u als particulier niet altijd toegang tot heeft

Zijn er voordelen voor huurders?
Natuurlijk is de transparante meerwaarde van blockchain binnen de vastgoedmarkt alleen maar goed voor de vastgoedbelegger. Ook voor de huurder is deze ontwikkeling van relevante waarde. Zo kunt u bijvoorbeeld precies zien wat je voorganger betaalde voor de woning waar u nu in woont, en hoe vaak de huur werd verhoogd. Of bent u benieuwd naar het energieverbruik van uw toekomstige woning? Deze informatie zal allemaal op een centraal platform op blockchain inzichtelijk zijn.

Door transparantie minder afhankelijk
Het komt erop neer dat een decentraal netwerk zoals de blockchain technologie, ervoor zorgt dat zowel de consument als de afnemer, (bijna) niet meer afhankelijk wordt van derden. Met toegang tot actuele informatie bent u immers in staat beter onderbouwde keuzes te maken.

Masterclass Blockchain in Business
Deze praktische masterclass neemt u in twee dagen mee in de wereld van blockchain. Aan de hand van diepgaande theorie afgewisseld diverse korte praktijkopdrachten ervaart u hoe blockchain in de praktijk werkt en hoe u het toepast. U leert de juiste strategie te kiezen en welke stappen u moet doorlopen om blockchain succesvol in uw organisatie te implementeren. Kortom u leert hoe u zelf zinvol aan de slag kunt gaan met blockchain in uw organisatie.