Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Blockchain, wat is dat?

Ingeborg Bosch is producer van het congres Identity & Access Management. Als producer is zij onder andere verantwoordelijk voor het congresprogramma. In 2016 programmeerde ze tijdens het IAM congres al een keynote over Blockchain.

In 2016 programmeerde ik op het IAM programma een keynote over Blockchain. De omschrijving van de sessie was als volgt: ‘Blockchain is een buitengewoon boeiend onderwerp omdat het zowel sterk in de belangstelling staat, én geïnteresseerden zelden precies weten wat het inhoudt, laat staan wat de (toekomstige) voordelen zijn van dit concept ten opzichte van bestaande oplossingen.’ Heel eerlijk, de sessie werd goed beoordeeld, maar mij was nog steeds niet helder wat Blockchain nu werkelijk kan bijdragen aan IAM.

Het is slechts een technologie
Inmiddels snap ik dat Blockchain geen oplossing is. Het is een technologie. Daarnaast is blockchain ook nooit een op zichzelf staande oplossing, maar een (klein) onderdeel van grotere oplossingen. De uitdaging zit in het maken van de juiste afspraken over wie wat mag, wie een autorisatie beoordeelt en uitgeeft, hoe we het bouwwerk in stand houden, et cetera. En dan draait het daarbij ook nog eens helemaal om vertrouwen. Als je personen of partijen niet kan vertrouwen, kan onpartijdige technologie uitkomst bieden om toch tot een betrouwbaar systeem te komen voor IAM.

Vertrouwen
Het thema van het IAM congres 2018 is Controle, Vertrouwen en Gebruiksvriendelijkheid. Volgens mij is dat ook precies waar het toepassen van Blockchain voor IAM om draait. Maar ik ben hierin niet de expert. Tijdens het congres heb ik daarom een drietal experts uitgenodigd, die gast zijn in de talkshow ’Blockchain op de bank’. Want wil je als innoverende security manager voorbereid zijn op wat blockchain voor jouw organisatie gaat betekenen? En wil je er niet alleen over lezen, maar ook over bijgepraat worden door professionals die er dag in, dag uit mee bezig zijn?

Praat mee
Wil je alle voors- en tegens horen en meepraten over de toepassingen van blockchain en de relatie met IAM, van beleid tot technische implementatie? Woon dan zeker deze talkshow bij. We bespreken wat IAM zelf met blockchain kan, maar ook waar IAM moet aanpassen of versnellen op het moment dat de organisatie met blockchain aan de gang gaat. Ik ben heel benieuwd naar de verschillende visies en daag u van harte uit actief mee te doen aan het gesprek.

Zie ik u op 17 mei? Meld u vandaag nog aan: www.iam.heliview.nl

Ingeborg Bosch