Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Blockchain revolutioneert de retail supply chain

Blockchain maakt een einde aan onzekerheid

Consumenten zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan nadenken over de herkomst van consumptiegoederen, kledij en elektronica. We worden om de oren geslagen met keurmerken en certificaten, maar ondanks alles is het nog steeds quasi onmogelijk om precies te zien waar onze eieren nu precies vandaan komen. Zijn ze echt afkomstig van scharrelkippen of hebben ze ergens in het ketenproces ten onrechte het bio-label gekregen? We willen retailers graag geloven, maar na meerdere voedselschandalen is het vertrouwen ver te zoeken.

Inzage en vertrouwen krijgen

Nadat blockchain de financiële markt al op zijn kop zette, zal blockchain ook de supply chain transformeren. Dit is goed nieuws voor consumenten, maar ook de retail kijkt reikhalzend uit naar de mogelijkheden die blockchain biedt. Een wereldwijd onderzoek bracht namelijk in 2017 aan het licht dat maar liefst 69 % van de ondervraagde bedrijven geen volledig zicht had op hun supply chain. Door blockchain in te zetten kunnen dure inspecties en audits worden vervangen door een beveiligd en gedeeld grootboek. Wie toegang krijgt tot bepaalde data wordt vastgelegd in smart contracts. Consumenten zullen de reis kunnen volgen die hun nieuwe smartphone maakte voor die in de winkel belandde.

De blockchain-transformatie

Lees hier hoe blockchain de supply chain zal veranderen op volgende gebieden:

  • Oorsprongscertificaten
  • Omgevingsvariabelen
  • Geschiloplossing

Aan de hand van een voorbeeld uit de voedselindustrie krijg je inzage in de huidige situatie en de toekomst. De voordelen voor zowel leveranciers, retailers en consumenten komen hierin uitgebreid aan bod. Benieuwd geworden? De whitepaper How blockchain will transform the modern supply chain zet aan tot innovatie!

 

Download de whitepaper
Download