Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

BI-tools of denkende computers?

Zakelijke oplossingen in de traditie van IBM Watson

Steeds meer beslissingen binnen het bedrijfsleven worden genomen aan de hand van data. De moeilijkheid is dat dit ook snel moet gebeuren. Als de klant de bedrijfswebsite bezoekt, aan de telefoon is of bij de klantendesk staat, moet het systeem direct de passende  informatie opleveren. Het mag duidelijk zijn: er is meer nodig dan een digitale kaartenbak. In dit artikel bespreken we een van de eisen aan moderne analytics-oplossingen: ze zijn cognitief .

Wat zijn cognitieve systemen?

Cognitieve systemen begrijpen mensen, gaan met ze in discussie en leren van ze. Naast hun kennis van natuurlijke talen hebben deze systemen deep learning en machineleren als basis. Ze verwerken vliegensvlug enorme hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data om hypotheses te vormen en adviezen te geven. Doordat ze van elke interactie leren, worden ze in de loop van de tijd steeds effectiever.

Meer dan een spelletje

Een bekend voorbeeld van een cognitief systeem is Watson, de supercomputer van IBM. Werd Watson vooral bekend als deelnemer aan het Amerikaanse spelprogramma Jeopardy!, andere cognitieve systemen hebben het bedrijfsleven veel te bieden. Dit is allemaal mogelijk met een cognitieve analytics-oplossing:

  • Inzichten en patronen worden ontdekt die anders verborgen waren gebleven.
  • Data en informatie gebruiken om nieuwe ontdekkingen mee te doen.
  • Deze inzichten gebruiken om betere beslissingen te nemen en daardoor weer betere resultaten te behalen.
  • Steeds dieper graven, op zoek naar antwoorden, en op die manier innoveren binnen de organisatie.

Whitepaper: BI-tools

Deze whitepaper gaat dieper in op de hedendaagse eisen aan analytics-oplossingen. Daarbij wordt dieper ingegaan op één product, IBM Cognos Analytics. Download deze whitepaper en u zult zich verbazen over wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is op het gebied van BI-tools.