Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Betere beveiliging door sterkere wachtwoorden?

Of is het wachtwoord zijn houdbaarheidsdatum voorbij

Hoe uniek zijn jouw wachtwoorden? Heb jij voor elk account een uniek wachtwoord of recycle jij gewoon dat ene wachtwoord voor alle sites en applicaties? De kans is groot dat jij in de tweede categorie valt. We weten dat het niet hoort, maar onderzoek toont aan dat we toch met zijn allen in deze valkuil trappen. Zo maken we onszelf en de organisatie wel erg kwetsbaar voor phishing en cyberaanvallen. Maar liefst 81% van de geslaagde cyberaanvallen werden veroorzaakt door gestolen of makkelijk te hacken wachtwoorden.

Moeilijker maken dan maar?

Moeten we dan toch maar aan de slag met een veelvoud aan ingewikkelde wachtwoorden, inclusief hoofdletters, cijfers en speciale tekens? Heel gebruiksvriendelijk is dat natuurlijk niet. Misschien is het wel gewoon tijd om af te stappen van de achterhaalde wachtwoordbeveiliging en te kiezen voor een gebruiksvriendelijkere en veiligere oplossing: multi-factor authenticatie.

Combineren van diverse factoren

Bij multi-factor authenticatie stap je af van het traditionele wachtwoord en kies je voor een gelaagde aanpak. Het systeem gaat controleren of jij wel bent wie je zegt te zijn op basis van:

  • Iets wat je weet, zoals bijvoorbeeld een pincode of wachtwoord
  • Iets wat je hebt, bijvoorbeeld een code op je smartphone
  • Iets wat je bent, dus biometrische gegevens zoals vingerafdruk of irisscan

Veel bedrijven gebruiken al een multi-factor authenticatie voor thuiswerkers, maar een volledige uitrol binnen de organisatie is vaak een te grote financiële operatie. Dat is zonde, want de gevolgen van een cyberaanval kunnen natuurlijk ook behoorlijk in de papieren lopen.

Kies voor een betere beveiliging en zeg het wachtwoord vaarwel

Benieuwd welke andere struikelblokken bedrijven belemmeren in het veiliger maken van hun toegangsbeheer? Download de whitepaper Wachtwoorden zijn achterhaald en ontdek welk nieuwe oplossingen uiteindelijk het wachtwoord definitief met pensioen sturen.

 

Download de whitepaper
Download