Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Beeldbank op SharePoint?

Bij beeldbestanden gaat het om foto’s, (ontwerp)tekeningen en video’s. Beeldbestanden zijn vaak nog een vreemd fenomeen bij het inrichten van een digitale werkplek in SharePoint. Hoe kan je beeldbestanden net zo makkelijk vindbaar maken als tekstbestanden en zonder te grote investering?

Wat zijn de redenen om apart te kijken naar beeldbestanden bij het inrichten van een DMS op SharePoint? Hieronder drie redenen:

  1. Beeldbestanden zijn alleen te indexeren door middel van metadata.
  2. De omvang van het bestand kan groot zijn.
  3. Grote opslag capaciteit.

Hieronder lichten we één scenario uit:

Scenario 1: fileshare ontsluiten via zoeken op SharePoint.

Scenario 1 is de meest laagdrempelige technische oplossing.  Hierbij is het mogelijk om de netwerkschijven met grote bestanden/beeldmateriaal te ontsluiten door middel van de zoekmachine van SharePoint. In de praktijk houdt dit in dat er één of meerdere specifieke netwerkschijven worden ingericht voor het opslaan van beeldmateriaal. Via de Windows verkenner kunnen de bestanden worden opgeslagen. Deze bestanden kunnen  terug gevonden worden op  bestandsnaam, datum of locatie.

Voordeel: Het is een eenvoudige oplossing zonder dat er aanpassingen nodig zijn aan de infrastructuur en inrichting (afgezien van een eventuele aanpassingen in/opschaling van de zoekmachine).

Nadeel: De beeldbestanden zijn hoogst waarschijnlijk niet geclassificeerd met eigenschappen (zoals grootte of onderwerp).