Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij ICT

Als ondernemer heb je te maken met verschillende risico’s. Het is per bedrijf en per sector verschillend om wat voor risico’s het precies gaat, maar ondernemen is nooit helemaal zonder risico. Natuurlijk heeft een ondernemer die geen personeel heeft over het algemeen met een stuk minder risico te maken dan iemand die leiding geeft aan een miljoenenbedrijf. Toch moet een zelfstandige ondernemer er volledig zelf voor zorgen dat er voldoende geld binnenkomt om rond te komen. Dit is ook een risico, want stel dat er een klant zou vertrekken, dan betekent dat misschien wel dat er te weinig geld binnenkomt. Een sector waar bedrijven erg veel risico lopen, is de ICT.

Aansprakelijkheid voor ICT-bedrijven

Er zijn situaties waarin een ICT-bedrijf aansprakelijk kan worden gesteld voor schade. Als eigenaar van een ICT-bedrijf is het belangrijk om te weten in welke situaties dit mogelijk is. Je wilt immers voorkomen dat jouw bedrijf een schadevergoeding moet betalen aan een klant. Bovendien gaat er vaak een vervelende rechtszaak vooraf aan het uitbetalen van een schadevergoeding. Daarom is het belangrijk om deze situaties te voorkomen. 

Een beroepsfout

Het kan voorkomen dat jijzelf of een van je medewerkers een beroepsfout maakt. Indien dit het geval is, kan de schade op jouw bedrijf worden verhaald. Het is vanzelfsprekend dat je als ondernemer wilt voorkomen dat er grote fouten worden gemaakt. Toch komt dit weleens voor en daarom is het aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo ben je er zeker van dat jij niet in de problemen komt als een van je medewerkers een fout maakt en een klant hierdoor financiële schade ondervindt. 

Een verkeerd advies

Wanneer jij of een van je medewerkers een advies geeft aan een klant, kan dit grote gevolgen hebben voor het desbetreffende bedrijf. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er op basis van jouw advies een beslissing wordt genomen, die resulteert in een verlies voor het bedrijf in kwestie. Als dit het geval is, kan de schade die dit heeft veroorzaakt in bepaalde situaties op jouw bedrijf worden verhaald. Dit kan vervelend zijn, maar hier is in sommige gevallen niets aan te doen. Echter, als het discutabel is of jouw bedrijf de schuldige partij is, kun je het best een goede advocaat zoeken, zodat je in ieder geval goed wordt bijgestaan in de rechtszaak over wie voor de schade moet opdraaien. 

Een datalek of diefstal van gegevens

Een ICT-bedrijf kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade die is ontstaan door een datalek of diefstal van gegevens. Wel moet het hierbij aantoonbaar zijn dat het ICT-bedrijf iets valt te verwijten bij de manier waarop de data kon worden gestolen. Als er bijvoorbeeld een fout zit in de manier waarop een site of database wordt beveiligd, komt dit meestal door het ICT-bedrijf dat de beveiliging heeft verzorgd. Ook wanneer er een hacker heeft weten in te breken op een server, is de kans groot dat jij als ICT-dienstverlener aansprakelijk bent. Houd hier als beginnende ondernemer in de ICT rekening mee. 

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Gezien het feit dat er verschillende situaties zijn waarin je als ICT-bedrijf aansprakelijk kunt worden gesteld voor de schade die een andere partij (meestal jouw klant) heeft geleden, is het belangrijk om je goed te verzekeren. Zo’n verzekering wordt ook wel een aansprakelijkheidsverzekering genoemd. Het is voor alle ondernemers aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar als je ondernemer bent in de ICT, is dit vrijwel noodzakelijk. Je kunt hiermee voorkomen dat jijzelf voor alle schade moet opdraaien wanneer jij of een van je medewerkers een fout maakt. 

Redenen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten

Het primaire doel van het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is natuurlijk het voorkomen van onverwachte hoge kosten. Er zijn veel situaties waarin jij als ondernemer aansprakelijk kunt worden gesteld, waardoor het zeker aan te raden is je hiertegen te verzekeren. Echter, er zijn meer redenen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Los van het dekken van eventuele schade, wekt dit ook vertrouwen op bij potentiële klanten. Er zijn namelijk bedrijven die enkel in zee gaan met bedrijven die over zo’n verzekering beschikken. Zo is een bedrijf er zeker van dat het niet te maken krijgt met hoge kosten door een fout bij jouw bedrijf.