Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Barrier denken, barrier doen! – Pragmatisch en proactieve risicoanalyse

Bedrijfsrisico’s herkennen en minimaliseren met de Bowtie methode

De balans vinden tussen doel en risico’s, dat is waar risicomanagement om draait. Als bedrijf moet je nadenken over de risico’s die je van tevoren kunt minimaliseren om op bepaalde momenten beslissende knopen door te kunnen hakken. Van oorsprong behoorde risicomanagement meer bij financiële instellingen, echter gaat het tegenwoordig meer over de bedrijfsvoering en strategieën. De Bowtie methode stelt organisaties in staat om bij iedere organisatie een goede balans te krijgen tussen  de risico’s en genomen maatregelen.

Aanpak

Om een indruk te geven van hoe een risicoanalyse in zijn werk gaat, staat een beperkt uitgevoerde analyse in deze whitepaper. Hierbij zijn een aantal vragen opgesteld die bedoeld zijn om de risico’s in kaart te brengen. Hieronder staan enkele vragen uit de analyse:

  • Wat kunnen we doen om de calamiteit te voorkomen?
  • Wat zijn de risico’s binnen deze activiteit?
  • Wat veroorzaakt dat we het risico niet meer beheersen?

Voordelen

De Bowtie methode laat vier belangrijke voordelen zien bij risicomanagement. De uitkomsten zijn er een van. De methode geeft namelijk een compleet overzicht van de soorten risico’s en effecten maar ook van onder andere de control verantwoordelijkheden, gebruikte systemen en beheersmaatregelen.

Download geheel vrijblijvend de whitepaper “Barrier denken, barrier doen! – Pragmatisch en proactieve risicoanalyse” waarin de Bowtiemethode zorgt dat u een goed inzicht krijgt in de risico’s waarmee uw bedrijf te maken kan krijgen.

 

Download de whitepaper
Download