Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

B2B Mobile Marketing: 5 kansen voor B2B Marketeers

Is de tijd rijp voor meer B2B activiteit op mobiele devices? Veel B2B marketeers vertonen nog struisvogelgedrag als het gaat om de kansen en mogelijkheden die “mobiel” biedt. De tijd waarin je als B2B marketeer met je hoofd in het zand kennis kunt nemen van de ontwikkelingen op mobile marketing gebied raakt echter op. Tijd om kansen te verkennen dus.

 

Verdubbeling in 1 jaar
Mobile devices zijn in korte tijd uitgegroeid van leuke gadgets tot productiviteitsverbeteraars van onder meer kenniswerkers. De komst en snelle groei van zogenaamde ‘enterprise apps’ zorgen ervoor dat de smartphone en tablet niet langer alleen een snelle toegang vormen tot email, agenda, social media en online informatie. Door integratie van mobiele applicaties met bedrijfssystemen als CRM en Business Intelligence, worden informatie en processen onafhankelijk van plaats en tijd geraadpleegd en aangestuurd. De gebruikersverwachting is door de toenemende relevantie van apps veranderd. De verwachtingen van aangeboden informatie en functionaliteit zijn aanzienlijk vergroot.

Mobile Traffic

Tegelijkertijd groeit het aandeel van het totale internetverkeer dat verloopt via mobile devices gestaag door. In april 2012 was 6% van al het webverkeer in Nederland mobiel en in april 2013 is dat gegroeid naar 12%. En niet alleen het kanaal als zodanig groeit. Forrester voorspelt ons dat het mobile marketingbudget in 2013 ongeveer verdubbelt ten opzichte van 2012 en zowel social media als email marketing voorbijstreeft.

 

Top 5 Mobile Marketing Tactics
Het mobiele kanaal wint dus aan marketingbelang en verdient de aandacht. De B2B marketeer die dit mobiele kanaal in wil zetten en impact wil hebben, heeft echter een uitdaging. Gebruikers wensen relevantie, functionaliteit en toegang tot informatie op ieder device, op ieder moment en op iedere locatie. Wat zijn kansen om mee te beginnen?

  • Mobiele Website: Met stip op 1. Maak je website “responsive” voor de verschillende devices en pas de content waar nodig aan.
  • Mobiele Landingspagina’s: Zorg dat je campagnes niet stranden op mobile devices, maar zorg voor geoptimaliseerde landingspages. Ieder device kent zijn eigen optimalisatie voor onder meer formulieren.
  • Mobiel Adverteren: Mobiele promotie biedt veel mogelijkheden voor zeer gericht adverteren, zoals op locatie, doelgroep, tijdstip en device, resulterend in hoge response ratio’s.
  • Mobile email: Het lezen van email is nog altijd een van de meest gebruikte functies van smartphones en tablets. Zorg daarom voor HTML die goed te lezen is op deze devices, gebruik bijvoorbeeld maar 1 kolom.
  • Mobile apps: En dan de eigen app. Met een app kun je prominente aanwezigheid op het device van je klant veroveren. Maar dat vergt meer dan bovengenoemde optimalisatieslagen.

 

Eén belangrijke aanbeveling mist echter nog in bovenstaand overzicht. Zoal het recente rapport van Forrester adviseert “Don’t Confuse Tablet And Mobile Marketing,” moeten B2B marketeers onderscheid maken tussen smartphones en tablets. Smartphones hebben een veel kleiner scherm en zijn gericht op gebruik “on the go,” terwijl tablets veel meer worden gebruikt in en rond het huis en op kantoor, maar meer mogelijkheden voor “visueel rijke” content. Tablets onderscheiden zich daarnaast ook als “lean back” media ten opzichte van de “lean forward” devices als PCs en laptops.

Tablet Marketing

Met een app de markt op
Wanneer je de ambitie hebt om als B2B Marketer met een app aanwezigheid op het mobiele device van je klant te verwerven, zijn er nieuwe uitdagingen. Een mobiele app kan de gebruiker bijvoorbeeld onderscheidende functionaliteit, plezier of informatie bieden. Om succes te hebben moet je dus in eerste instantie bedenken waarmee je de gebruiker een ervaring kan bieden die zijn hoge verwachting overstijgt. En dat kan voor de tablet weer heel anders zijn dan voor de smartphone.

 

Zowel smartphones als tablets worden veel gebruikt voor het checken van email en het bijhouden van social media. Maar tablets worden voornamelijk thuis gebruikt in een ontspannen ambiance, bijvoorbeeld als second screen bij het televisie kijken, werk gerelateerde activiteiten, shopping en het lezen van achtergronden. En hoewel smartphones ook wel thuis gebruikt worden, is de associatie met ‘het onderweg zijn’ veel sterker. Tablets bieden daarentegen weer veel meer mogelijkheden voor een visuele ervaring, terwijl smartphones krachtig zijn voor location based services.

 

Genoeg aanknopingspunten dus voor de B2B marketeer om aan de slag te gaan met Mobile Marketing of om de huidige activiteiten eens tegen het licht te houden!