Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Azure Purview: het antwoord van Microsoft op het gebied van gegevens beheer (Data Governance) en datastromen (Data Lineage)

Microsoft heeft Azure Purview aangekondigd. Purview is op dit moment nog in Public Preview en dus niet geschikt voor productie omgevingen. Het is de opvolger van Azure Data Catalog en Azure Data Catalog Gen 2 en brengt het beste uit deze diensten samen. Daarnaast is Purview uitgebreid met de Purview studio.

Maar wat is Azure Purview nu eigenlijk?

Azure Purview is het antwoord van Microsoft op het gebied van gegevens beheer(Data Governance) en datastromen (Data Lineage) en helpt u bij het beheren van data in lokale databases, multi cloud gegevensbronnen en diverse SaaS-applicaties. Purview helpt met het automatisch identificeren en classificeren van gevoelige data en geeft inzicht in hoe de data gebruikt wordt. Zo ontstaat er een visueel beeld van bron, naar alle tussenliggende laadslagen en bewerkingen, tot aan het Power BI rapport. Deze lineage is een hele sterke toevoeging en een antwoord op de groeiende vraag naar Data Governance en Data Lineage.

Azure Purview Data Map

Azure Purview Data Map vormt de basis voor gegevensdetectie en voor het effectief beheren van deze gegevens. Purview Data Map is een clouddienst (Platform as a Service) die metadata gegevens vastlegt over al uw bedrijfsgegevens die aanwezig zijn in analyse- en besturingssystemen op locatie en in de cloud. Purview Data Map houdt automatisch deze metadata up-to-date door een ingebouwd en geautomatiseerd scan- en classificatiesysteem. Purview kan ook worden geïntegreerd met Microsoft Information Protection en Power BI sensitivity, certification en promotion labels.

Azure Purview bestaat in grote lijnen uit drie hoofdcomponenten:

Gegevensdetectie:

Helpt u bij het beheren en in kaart brengen van gegevens. Deze gegevens worden vervolgens automatisch geclassificeerd op basis van diverse vooraf definieerde kenmerken en de gevoeligheid (sensitieve data).

Gegevenscatalogus:

Hiermee kunnen alle gebruikers met een eenvoudige zoekfunctionaliteit naar vertrouwde gegevens zoeken met zowel technische als zakelijke termen. Tevens zijn ook visuele weergaves beschikbaar waarmee u snel kunt zien of gezochte gegevens afkomstig zijn van een betrouwbare bron.

Gegevensbeheer:

Biedt u een overzicht van het gegevenslandschap van uw bedrijf. Data beheerders kunnen hiermee efficiënt het gebruik van gegevens beheren. Dit levert belangrijke inzichten op, zoals de distributie van gegevens over meerdere omgevingen, hoe gegevens worden verplaatst en waar gevoelige gegevens worden opgeslagen.

Data Lineage

Het grip houden op data binnen worden steeds belangrijker. Met wie wordt deze data gedeeld? Waar komt deze data vandaan? Zijn veel voorkomende vragen.

Dit kan in Azure Purview worden bewerkstelligd met de ingebouwde Data-lineage functionaliteit. Een mooie nieuwe functionaliteit die naar mijn mening tot op heden ontbrak binnen de Azure Services.

Met Data Lineage kunnen we de gegevens van bron tot rapport volgen op tabel en zelfs op kolom niveau.

Purview Studio

Met de komst van Azure Purview heeft Microsoft ook een nieuwe studio gelanceerd waarin de Purview DataCatalog en de Purview Insights samen komen voor een optimaal gebruikersgemak.

Wil je meer weten over Azure Purview en wat het voor uw bedrijf kan beteken, neem dan contact op met mij en ik praat u graag virtueel bij onder het genot van een kop koffie of thee.

Kijk op de onderstaande sites voor meer info:

Azure Purview for Unified Data Governance | Microsoft Azure
Use Power BI with Azure Purview to achieve better data governance and discovery | Microsoft Power BI Blog | Microsoft Power BI