Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Architectuur op basis van services

Behaal voordeel met het inzetten van Service Oriented Architecture (SOA)

Onderzoek van Forrester toont aan dat een kleine minderheid van 24% van alle bedrijven Service Oriented Architecture (SOA) inzetten en daar de beoogde voordelen mee behalen. De overige driekwart van de bedrijven implementeert het niet juist of onvolledig.

Service Oriented Architecture is een doel niet een middel en dient stap voor stap binnen het bedrijf geïmplementeerd te worden. Een ICT architectuur op basis van service levert nog meer voordelen op wanneer het wordt gekoppeld aan Business Process Management (BPM) of Business Intelligence (BI). Bestaande applicaties en gegevensbronnen worden door middel van services op efficiënte en beheerbare wijze geopend. Hierdoor zijn IT organisaties in staat om sneller en effectiever nieuwe business processen te implementeren. Daarnaast kunnen nieuwe gegevensbronnen voor BI rapportages sneller aangeleverd worden.

De Total SOA roadmap kan op verschillende lagen oplossingen neer zetten als onderdeel van de complete SOA architectuur. De Total SOA roadmap bestaat uit een aantal stappen:

  1. Inrichting van een SOA Operational Governance tool
  2. Implementatie van een centrale servicecatalogus
  3. Implementeren van policy enforcement
  4. Inzet van specifieke SOA testtooling
  5. Implementatie van service lifecycle management
  6. Implementatie van versiecontrole en –management

Lees gratis de volledige whitepaper over Service Oriented Architecture (SOA) waarin de zes bovenstaande stappen uiteengezet zijn. Daarnaast komt referentiearchitectuur aan bod en wordt er dieper ingegaan op het SOA model en de Total SOA roadmap.