Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

API’s: 4 verschillende soorten uitgelegd

API’s voor beginners

Een organisatie zonder publieke API is tegenwoordig net zoiets als een organisatie eind jaren negentig zonder website. De meeste bedrijven focussen zich op het bouwen van omnichannel-oplossingen, sneller innoveren dan de concurrent, de transformatie naar een mobiele onderneming en opereren in een hybrid cloud. API’s kunnen al deze doelstellingen ondersteunen. Daarnaast kunnen API’s nog veel meer waarde toevoegen. Welke verschillende typen API’s er bestaan leest u in dit artikel.

Wat is een goede API?

Om te weten hoe u een goede API herkent, beginnen we met wat een API in ieder geval niet is. Een API is geen software, geen user interface en ook geen server. Een API is een kant en klaar product, precies afgestemd op de behoefte van de consument. Een moderne API bevat een pakket van mogelijkheden die aantrekkelijk zijn voor een publiek, die onafhankelijk opereren van een specifiek stukje software in de backend. Moderne API’s hebben een specifieke interface die bewust is afgestemd op de wensen van de consument.  Een goede API wordt gekenmerkt door gebruiksgemak, maar moet ook makkelijk te vinden en te registeren zijn.

4 verschillende soorten API’s

Grof gezegd zijn er 4 verschillende soorten API’s, te weten:

  1. Detection API’s

Met deze API’s worden kansen geïdentificeerd om klanten, medewerkers, partners en devices te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan mobile location detection, predicitive analytics en sensor monitoring. 

  1. Enrichment API’s

Met dit type API’s worden situaties beter begrijpelijk en inzichtelijk gemaakt. Bijvoorbeeld met informatie over een klant en wat er in het verleden in de relatie daarmee is gebeurd, andere klantinformatie, demografische gegevens en medische gegevens. 

  1. Perception API’s

Perception API’s geven (dynamische) context over de huidige situatie. Maken inzichtelijk waar andere mensen mee bezig zouden kunnen zijn. Bijvoorbeeld social API’s waarop afspraken worden gedeeld, of bepaalde interesses. Zo zijn mensen die op zonvakantie gaan in andere onderwerpen geïnteresseerd dan iemand die in het winterkoude Chicago blijft. 

  1. Action API’s

Action API’s maken het mogelijk om real-time een actie uit te voeren of te reageren. Push notificaties en human-task management systemen vallen daaronder.

API’s voor beginners

Bent u geïnteresseerd in het innoveren en integreren van uw onderneming? API’s kunnen u daarbij verder helpen. Lees meer in deze whitepaper “API’s for Dummies”.

 

Download de whitepaper
Download