Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

API-economy: wat levert het op?

Waarom API’s de zaken anders maken

API-economy is een term die steeds vaker de ronde doet. Wat zijn API’S? Waarom komen ze momenteel zoveel ter sprake? En wat zijn de eerste stappen om deel uit te maken van de API-economy?

API staat voor: Application Programming Interface. Het is een set definities (routines, protocollen, functies) die zorgen voor interactie tussen softwareprogramma’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voorraadbeheersysteem en een softwarepakket voor servicemanagement. Dit fenomeen is net zo oud als de geschiedenis van de computer zelf. Toch is de API-economy weer helemaal hot. Wat is het verschil tussen vroeger en nu?

API-economy: wat is het verschil?

De huidige API’s, ook wel web-API’s zorgen voor de communicatie met externe applicaties van de organisatie en de (mobiele) apps van anderen. Het hoofddoel van de API-economie is dat waardevolle data slim voorverpakt kan worden en kan worden aangeboden op de markt.

Begin vandaag met API’s

De reden om vandaag nog te beginnen met API’s is dat:

  • 90% van de data die nu in omloop is, is in laatste twee jaar aangemaakt.
  • 75 miljard apparaten zijn in 2020 aangesloten op het internet.
  • 100% voor de bedrijfsapplicaties in 2017 ‘mobile first’ ontworpen.
  • 50% van alle vormen van B2B-samenwerking verloopt in 2017 via web-API’s.

Toch zijn er veel organisaties die hun twijfels hebben om data zomaar ‘weg te geven’ aan de rest van de wereld. Maar waarom eigenlijk deze twijfels? Bij e-commerce ging dit in het begin ook zo en nog geen 12 maanden later deed iedereen aankopen op het web!

Waarom nu?

Waarom moet u mee doen en wat leveren API’s op? Waar begint u in deze API-economy en hoe gaat u daarna verder? Lees alles over deze onderwerpen in de whitepaper en ga vandaag nog aan de slag met API’s.

 

Download de whitepaper
Download