Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Analytics in de cloud: de voordelen en voorwaarden

De cloud is snel populair geworden, niet alleen als locatie om (big) data op te slaan maar ook voor je analytische toepassingen. Niet gek, want voor relatief lage kosten bereik je met analytics in de cloud een veel grotere schaalbaarheid en flexibiliteit. Te meer daar je heel snel kunt acteren. Even wat analytische capaciteit bijschakelen? Geen enkel probleem. Vergelijk dat eens met de langdurige aanschaftrajecten van hardware en software in je eigen datacenter.

Die snelheid wordt ook bereikt in het ontwikkelen van analytische modellen, want juist cloudomgevingen worden vaak gebruikt als sandbox voor snelle applicatieontwikkeling (Rapid Application Development). Het is een speeltuin voor data scientists die willen onderzoeken welke patronen ze herkennen als ze data uit vele verschillende bronnen combineren. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld algoritmen die op basis van patroonherkenning voorspellen wat iemands volgende stap gaat zijn. Waanzinnig interessant voor marketeers natuurlijk, die op deze manier bijvoorbeeld de kans kunnen voorspellen dat iemand interesse heeft in een specifiek product. Om de snelheid erin te houden, is het wel een aanrader om data-integratie en preparatie software te gebruiken. En je raadt het al: ook deze zijn beschikbaar in de cloud.

Experimenteren met nieuwe toepassingen

Deze ontwikkelingen maken dat het makkelijker dan ooit is om te experimenteren met nieuwe toepassingen, denk bijvoorbeeld aan sentimentanalyse van social media posts. Maar ook voor dagelijks gebruik op de werkvloer is de cloud interessant, bijvoorbeeld als je self service analytics aan grote groepen medewerkers beschikbaar wilt stellen. 

Om deze vruchten te plukken, is het wel belangrijk aandacht te schenken aan compliance, privacy en security. Met de GDPR, ofwel de Algemene Verordening Gegevensbescherming, op komst staat dit onderwerp ineens hoog op de prioriteitenlijst van Raden van Bestuur. Wil jij goedkeuring voor jouw cloud-plan, zorg dan dat je je data governance en data management op orde hebt. Denk na over processen, policies, toegangsrechten en al het andere wat nodig is om ‘in control’ te komen op je data. Dat was altijd al belangrijk, maar zeker nu de nieuwe Europese richtlijnen voor de GDPR van je vragen dat je precies kunt aantonen welke klantdata je hebt, waar die staat en wat je ermee doet.

Nieuwsgierig hoe andere organisaties aankijken tegen de cloud en wat hun plannen zijn? Lees het onderzoeksrapport van TDWI over ‘BI, Analytics and the Cloud’.