Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Altijd verbonden met elkaar

De voor- en nadelen van altijd ‘online’ zijn

Waar we ook zijn, op het werk, in de tuin of op de bank voor de tv, onze smartphone is nooit veraf. En ligt jouw smartphone aan de lader, dan is er vast wel een ander toestel binnen handbereik waarmee je in twee tellen in verbinding staat met wie je maar wil. Handig, zeker nu we noodgedwongen meer tijd thuis doorbrengen.

5,1 miljard unieke mobiele gebruikers op de wereld

Op dit moment tellen we wereldwijd 5,1 miljard mobiele gebruikers op de wereld, dat is 67% van de wereldbevolking. En 4,4 miljard mensen, 57% van de wereldbevolking, heeft toegang tot het internet. In Nederland heeft zelfs maar liefst 96% van de bevolking toegang tot het internet. Altijd met elkaar verbonden zijn is hier dus geen fabeltje. Maar deze mobiliteit en verbondenheid heeft ook een donkere kant…

De andere kant van de medaille

Hoe vaak zien we niet dat jongere generaties moeite hebben met afstand nemen van hun mobiel? En waarschuwde het RIVM ons vorig jaar niet voor toenemend slaaptekort bij pubers door teveel schermgebruik voor het slapen? Steeds meer mensen, jong en oud, raken verslaafd aan het idee van constante verbondenheid via bijvoorbeeld social media. Stel dat je een belangrijke update mist? Die Fear of Missing Out (FOMO) drukt wereldwijd zwaar op de gemoedsrust van social media-gebruikers. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het stijgende besef dat deze online aanwezigheid ook risico’s met zich meebrengt in de vorm van cybercriminaliteit.

Durf jij offline te zijn?

Deze vierde whitepaper in de reeks Survival of the Smartest duikt dieper in het ‘altijd online zijn’.  Wat zijn de gevolgen voor de maatschappij? Moet je altijd beschikbaar willen zijn? Waarom is de lokroep van social media zo moeilijk te weerstaan? Je leest het hier!

 

Download de whitepaper
Download